Dizi-İnceleme

Westworld: Zenginlerin Oyun Evi

Yapay zekâ ve insan arasındaki mücadele edebiyatta, sinemada ve hatta dizilerde sürekli karşımıza çıkan bir hikaye. Yapay zekâ ile insanın mücadelesini anlatan en iyi dizilerden bir tanesi olan Westworld aynı isimdeki filmden esinleniyor. Dizi 2016’da yayın hayatına başladı ve geçtiğimiz Nisan ayında 4. sezon onayını aldı. Anthony Hopkins, Ed Harris, Ewan Rachel Wood ve daha bir sürü önemli oyuncunun oynadığı bu dizi benim favori dizilerim arasındadır. Dizinin yapımcılığında Christopher Nolan’ın kardeşi Jonathan Nolan, Star Trek ve Star Wars’tan tanıdığımız J.J. Abrams ve Jonathan Nolan’ın eşi Lisa Joy gibi önemli isimler bulunuyor.

Peki Nedir Bu Westworld ?

Teknolojinin ilerlediği bir dünyada zenginlerin oyun parkı diye adlandırabileceğimiz bir yer. Adından da anlaşıldığı gibi bu oyun parkı ‘’Western’’ temasına sahip. Bu yapay dünyaya gelen zengin konuklar bu yapay kasabada istedikleri her şeyi yapabiliyorlar, Clint Eastwood olup Westworld’un kahramanı haline gelebilirler ya da izlediğimiz western filmlerindeki gibi tren soygunlarına katılabilirler. Tamamen konukların kendi tercihlerine ve isteklerine bağlı. 100’e yakın hikayesi ve onlara bu hikayelerde eşlik edecek 200 tane ev sahibi var. Yapay zekalarla dolu lunapark bile diyebiliriz Westworld’ün oyun alanına. Oradaki yapay zekâlara ev sahibi adı veriliyor ve tek görevleri konukları eğlendirmek. Tabii bu ev sahipleri her ne kadar yapay zekâ olsalar da hepsinin bir geçmişi, anıları ve yaşanmışlıkları var.

Bu ev sahiplerinin tek görevi konukları memnun etmek. Bu nedenle ev sahipleri her türlü istismara açıklar. Ev sahipleri o kadar gerçekçi tasarlanmış ki insana dair tüm fiziksel özellikleri taşıyorlar. Ev sahipleri konukların senaryolarını tamamladıktan sonra onarılıyor ve parka tekrardan geri bırakılıyor. Şirketin çalışanları sabah akşam Westworld’u kontrol altında tutuyor. Sorunların çıkmasına engel oluyorlar hatta bazen kendileri Westworld’e gidip sorunlara müdahale edebiliyorlar. Böylelikle parasını ödeyen konuklara sorunsuz bir deneyim yaşatabiliyorlar.

Uyanış

İnsanın kendinden daha zeki bir varlık yaratması her zaman tehlikelidir ve bu tarz yapay zekâ – insan ilişkilerinin ön planda olduğu içeriklerde yapay zekâların uyanması an meselesidir. Tabii Westworld’te böyle bir durum söz konusu değil çünkü yapay zekâların sorgulama kodları yazılmamış. Yazılmamasının tek nedeni ise konukları sorunsuz ve güvenli bir şekilde eğlendirmek. Müşteri memnuniyeti için yani.

Robotlar aslında kendilerini orada yaşayan insanlar olarak düşünüyor aynı oraya gelen zengin konuklar gibi. Fakat bir gün Dolores’in babası Westworld’ün dışında çekilmiş bir fotoğraf buluyor. Bu fotoğraf kodlanmış programında adeta bir kısa devre yapıyor ve robotların uyanışı için doğru soruları sormasını sağlıyor. Aynı şekilde Dolores bu fotoğrafı gördüğünde babası gibi bir tepki veriyor. Bu fotoğrafın nerede çekildiğini ikisi de anlayamıyor çünkü bu fotoğrafın çekildiği yerin uzaktan yakından Westworld ile alakası yok.

Rutin bir bakımda Peter Abernathy -Dolores’in babası- Dr. Robert Ford’a -Westworld’ün sahibi- yaşadıkları mekanın gerçekliğini sorguluyor. Burada yapay zekânın uyanışı başlıyor işte. Hatta Peter bir başka görüşmesinde Robert’ı ve insanları tehdit ediyor, intikam alacaklarından ve bunun çok vahşi olacağını söylüyor. Bunun üzerine Robert, Peter’ı kapatıyor ve Westworld’e salmıyor, onun yerine başka bir yapay zekâ yerleştiriyor. Bu olayların ardından Dolores kendi senaryosuna devam ederken konuklardan birisi Dolores’e ‘’Sen de onlardansın, gerçek değilsin değil mi ?’’ diye soruyor ve bunun üzerine Dolores artık son parçayı da yerine koyarak benliğini, hayatını kısaca Westworld’ü sorgulamaya başlıyor. Dolores rutin kontrolünde her ne kadar canlılara zarar vermediğini söylemiş olsa da daha sonra boynuna konan sineği öldürüyor.

Kırılma Noktası

Yıllardır konuklarına sorunsuz eğlence sunan Westworld programında uzun süre sonra bazı yapay zekâların hata vermeye başladığı ortaya çıkar. Aslında bu hataların kaynağı Robert Ford ve yardımcısı Bernard’ın yapay zekâları daha insansı bir hale getirmesinden sonra meydana çıktığı fark edilir. Ford, yapay zekâlara hatırlanmaması gereken anılar ekler ve burada bir başka ana karakterlerimizden birisi olan Maeve’in uyanışı başlar. Tüm dizinin kırılma noktası belki de Maeve’in uyanışıdır. Çünkü Maeve insanların komutuna uymayan ilk yapay zekâdır. Hatta öyle bir hale gelmiştir ki sesli komutlarla başka yapay zekâları bile kontrol etmeye başlamıştır.

Westworld kısa sürede yaptığı işlerle çıktığı dönemden beri adından çokça söz ettirmiştir. Mükemmel bir alt metin, görsellik, hikaye ve oyunculukların bulunduğu bu çılgın dünyaya girmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İnsan ve yapay zekâ arasındaki mücadeleyi seyrederken siz de kendinizi sorgulayacaksınız. Dizi her ne kadar 3 sezondan oluşsa da adını efsanelerin arasına yazdırmayı şimdiden başardı.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Kerem Can Bayramoğlu

2001, İstanbul doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesinde Sinema Televizyon bölümünde okuyor. En büyük hayali sinema sektörü için katkıda bulunmak. Lego ve plak koleksiyoneri. Çizgi romanlar, Rock müzik ve video oyunları diğer ilgi alanları. Kendi kendine senaryo denemeleri yazıp kısa filmler çekmeye çalışıyor.

Bir cevap yazın