Genel

Bir An Sonrası Bilimkurgu: Kanyonaltı’nda Bir Tekinsiz Çıktı!

Bilimkurgu hep uzak geleceklerde, bilinmez gezegenlerde yaşanmaz. Bazı bilimkurgu eserleri bir an sonrasındadır. Örneğin Andy Weir’in The Martian romanı çok yakın gelecekte geçer. Şimdilerde bilgisayar oyunları ile tekrar popüler olan Cyberpunk romanları da örneğin William Gibson’un Neuromancer’ı 2035’de geçer. Sir Terry Pratchett ve Stephen Baxter’ın The Long Earth romanı zamanımıza yakındır. Neal Stephenson’ın bir nesli etkileyen romanı Snowcrash ikibinlerin başında geçmektedir. Bazılarına göre tam da Snowcrash zamanında yaşıyoruz.

Peki bir an sonrasının bilimkurgusu neden beğeniliyor? Buna pek çok cevap verilebilir. Bana sorarsanız en önemli sebebi okuyucunun dönüşümü görebilmesidir. Bazılarımız uzak geleceklerde uzay boşluğunda yapılan savaşlar yerine bildiği sokaklarda geçen öyküler arıyor. İşte yakın gelecek bilimkurguları bizi o tanıdık mekanlardan alıp bambaşka geleceklere taşıdıkları için etkileyiciler. Belki bu yönleri ile şehir fantastiğine benzetilebilirler. İkisinde de normali bozan bir gelişme olur ve çağ değişir. Todorov’un izinden gidersek zaten bu iki türün kardeş olması şaşırtıcı gelmemeli.

Okuyucu bunu sever ama yazar neden bir an sonrasını yazmak istesin? Buna da çok cevap verilebilecektir. Ancak belki de temel cevap bilimkurgunun hatta edebiyatın işleviyle beraber düşünüldüğünde bulunabilir. Yazar bir derdi, anlatmak istediği bir hikayesi olduğu için yazacaktır. Bu bazen çok yakın gelecekte geçen bir macera ile ifade edilebilir. Örneğin Daniel Suarez’in Daemon’u gibi insanlığın dijitalle ilişkisini sorgulama isteyebilirsiniz. Ya da Ernst Cline’ın Ready Player One’ı ile ikisinin bir olduğunu da söyleyebilirsiniz. Cory Doctorow gibi aktivist yazarlar The Little Brother gibi romanlarla toplumu teknolojinin tehlikeli ve otoriteryen kullanımına karşı uyarmaya çalışabilirler.

Bu sebeplerin hepsi ya da birkaçı geçerli olabilir. Ancak bir gerçek var ki, iyi bilimkurgu hangi zamanda geçerse geçsin okuyucusunu yakalar ve düşündürür. Sizlere iyi bilimkurgu dilerim.

Eğer farklı zamanlarda geçen bilimkurgu öyküler okumak isterseniz benim “Kanyonaltı’nda Bir Tekinsiz” öykü kitabım satışta. Yakın gelecek ve uzak zamanlarda geçen öyküler hoşunuza gidecektir.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir yanıt yazın