Bilim & Teknoloji

Ortaokul Öğrencisi Füzyon Reaktörü Kurdu

Futbol sahası büyüklüğünde, devasa nükleer füzyon reaktörü kurmak için ülkeler büyük paralar harcayadursunlar, Amerika Birleşik Devletleri’nden 12 yaşındaki bir çocuk, nükleer füzyonu gerçekleştiren en genç kişi olarak eski adıyla Guinness Rekorlar Kitabı, yeni adıyla Guiness Dünya Rekorlarına girdi.

Nükleer füzyon, atomları parçalamak yerine atomları birleştirerek enerji elde etme süreci olarak tanımlanabilir. 13 yaşına girmesine saatler kala Jackson Oswalt, evinin oyun odasında kurduğu füzyon reaktöründe iki döteryum atomunu birleştirmeyi başardı.

Fusor.net, The Open Source Fusor Research Consortium ve füzyon araştırmacısı Richard Hull tarafından Oswalt’ın başarısı incelenerek kanıtlandı.

Kendin Yap Tarzı Füzyon

Jackson Oswalt’ın dediğine göre, reaktörün hem tasarımında hem de kuruluşunda tek başına çalışmış. Guiness Dünya Rekorları videosunda Oswalt şunları dile getiriyor:

“Elektriği kullanarak iki döteryum atomunu hızlandırıp bu iki atomu, helyum-3 izotopuna dönüştürdüm. Bunun sonucunda suyu ısıtıp buhar motorunu döndürerek enerji oluşturacak nötronu elde ettim.”

Jackson Oswalt, internette araştırma yaparken nükleer füzyon kavramına denk geldiğini ve 14 yaşında aynı şeyi başararak rekorun önceki sahibi olan Taylor Wilson’dan esinlendiğini açıklıyor.

Ama nükleer füzyon reaktörünün tüm aşamalarını tek başına gerçekleştiren en genç kişi olduğunun da altını çiziyor.

Bazı Çekinceler

Enerji alanında kafa patlatan bilim insanları henüz verimli, yani harcanandan fazla enerji üreten bir füzyon reaktörünü hayata geçirmeyi başaramadılar. Ancak verimli olmasa da kendin-yap tarzı bir füzyon reaktörü zahmetli olsa da imkânsız değil. Bu alana odaklanmış sanal topluluklar sayesinde küçük füzyon reaktörleri inşa edilebilir.

İlk başta ailesi ve arkadaşları onun ne yapmaya çalıştığını anlamamışlar. Ama tüm olumsuzluklara ve başarısızlıklara rağmen Oswalt, çalışmaya devam etmiş.

Jackson Oswalt’ın annesi, “İnşa sırasında bazı zamanlarda çekincelerim vardı,” diyor ve ekliyor: “Bize tüm süreci uzun uzun anlatarak büyük bir iş başardı.”

Korona pandemisi yüzünden vaktinin çoğunu evde geçiren Oswalt, internetteki bilgi kaynaklarını kullanmaya ve ilgi duyduğu alanlarda araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Şu anda 15 yaşında, ancak eskisi gibi çok deney yapmıyor ve bir sonraki büyük hedefini bulmaya çalışıyor.

Kaynak 1

Kaynak 2

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın