Bilim & Teknoloji

SpaceX Mars’ı ‘Özgür Gezegen’ İlan Etti

2019 yılının mayıs ayından itibaren adım adım hayata geçirilmeye başlanan ve gökbilimcileri oldukça rahatsız eden Starlink, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX uzay şirketinin dikkat çekici projelerinden sadece biri.

Starlink, Dünya’nın her yerine internet erişimi sağlamayı hedefleyen bir yapay uydu takımyıldızı. Starlink uydularından yapılacak internet bağlantı hızının saniyede bir gigabaytı bulması amaçlanıyor.

Ancak şimdilik bu hedef epey uzakta görünüyor. Starlink, “Better Than Nothing” (Hiç Yoktan İyidir) adını verdiği beta testine başladı. Parayla bu hizmeti satın alan kullanıcılara Starlink saniyede 50 ila 150 megabayt internet hızı sunuyor.

Buraya kadar garip bir durum yok, değil mi? Evet, ama Starlink’in ‘Hizmet Kullanım Şartları’nda işler ilginçleşiyor. Çünkü bir maddede tam olarak şu ifade geçiyor:

“Dünya-merkezli hiçbir devletin, Mars faaliyetlerinde otoritesi ve egemenliği yoktur.”

Kullanım şartlarının dokuzuncu bölümünde SpaceX şirketi, Dünya ve Ay etrafında verilen hizmetlerde ABD’nin Kaliforniya eyaletinin yasalarına uyacağını açıklıyor. Fakat Mars’ta aynı durumun geçerli olmadığının altını çiziyor:

“(…) Taraflar Mars’ı özgür gezegen olarak ve hiçbir Dünya-merkezli devletin, Mars faaliyetlerinde otoritesi ve egemenliğinin olmadığını resmen tanır.”

Şu anda fazla abartılı ve hayalperestçe gözüken bu adımlar aslında Elon Musk’ın ve SpaceX’in önümüzdeki yıllardaki en büyük amacını gözler önüne seriyor: Mars’a ilk insanları sağ salim gönderebilmek ve 2050’ye dek orada bir yerleşim kurmak. Bu arada, Elon Musk’ın en büyük hayalinin de Mars’ta ölmek olduğunu ekleyelim.

Bu amacını hayata geçirmek için SpaceX şirketi, 2002 yılından beri Starship uzay roketini geliştiriyor. Yeniden kullanabilir bu roketlerle ilk denemelerin 2021’de yapılabileceği planlanıyor.

Elon Musk, 2018’deki bir söyleşi sırasında Mars’ta nasıl bir yönetim olmasını istediğini açıklamıştı. Mars’taki yerleşimin, doğrudan demokrasiyle yönetileceğini tahmin ettiğini belirtmişti:

“Herkes her konu için oy verecek ve işler böyle ilerleyecek… Bu konuda birkaç şey önerebilirim. Yasaları kısa tutun. Eğer uzun yasalar varsa ortada şüphelenecek bir şeyler de vardır.”

Thomas More’un 16. yüzyılda yazdığı ünlü kitabı Ütopya’yı anımsatan bu sözler bakalım bir gün Mars topraklarında gerçek olacak mı?

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir cevap yazın