Dizi-İnceleme

Made For Love: Black Mirror Etkisi Devam Ediyor

Dileyen kabul etsin veya etmesin bir gerçek var ki Black Mirror bilimkurgu yapımlarını ciddi anlamda etkiledi. Son zamanlarda çıkan birçok yapım yoğun mesaj kaygısı güdüyor. Bilimkurgunun yeni yeni isimlendirilmiş bir alt dalı olan “Sosyal Bilimkurgu” üzerine yoğunlaşan işler her geçen gün çoğalıyor. Bahsedeceğim yeni dizi Made For Love tam olarak bu konunun iyi bir örneği.

Alissa Nutting’in aynı isme sahip romanından ekranlara uyarlanan dizinin başrolünü çoğumuzun yakından tanıdığı How I Met Your Mother’ın annesi Cristin Milioti oynuyor. Made For Love, HBO Maz platformunda geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Karanlık, absürt ve alaycı tarzda dokunaklı bir boşanma ve intikam hikayesi olarak nitelendirilen Made for Love aslında oldukça düşündürücü bir yapım.

Teknoloji milyarderi olan Byron Gogol (bence güzel bir gönderme) ile boğucu bir evlilikten kurtulmaya çalışan Hazel Green’in yeniden özgür olduğu veya özgür olmaya çalıştığı anlara tanık oluyoruz. Kocasının Beynine yerleştirdiği “yüksek teknoloji ürünü” çip ile onu izlediğini anlayan Hazel çıkışı sadece kaçmakta buluyor ve böylece Gogol’un yarattığı ütopyadan (Hub) kurtuluyor. Tam yerinde bir cümleyi buraya iliştirmeden edemeyeceğim.

Hub tam olarak “Birinin ütopyası bir başkasının distopyasıdır.” cümlesinin net bir örneği.

Byron’ın taktığı çip (bu arada çipin adı Made For Love) aslında burada çok güzel bir metafor. Kadınları izleyip, takip etmek, kimlerle konuşup, kimlerle görüşeceğini kısıtlamanın en uç noktası bu durum. Uygulanan bu duygusal şiddet -ki çip takarak bunu ileri bir tacize yönlendiriyor- aslında bizim sık sık karşılaştığımız şeyler. Sadece bu kadar sert bir şekilde tanık olmuyoruz. Her zaman bu kadar keskin olmuyor. Made For Love tam bu noktada, özellikle ülkemizde son zamanlarda temel konulardan biri olan kadına şiddet üzerine iyi bir mesaj veriyor.

Bu mesajın kuvveti tabii ki dizinin yaratıcılarından geliyor. Dizinin yönetmeni, senaristi ve yapımcıları dahil olmak üzere ekibin neredeyse tamamı kadınlardan oluşuyor. Bu da erkek karakterlerin sık sık karşılaştığımız uç erkek tiplerden oluşmasına sebebiyet vermiş.

Olabildiğince basit bir şekilde hem içeriğe hem de düşüncelerimi anlatmak istedim. Dizide çok fazla ters köşe yok ama izleyiciyi “büyük final” için hazırlama aşaması çok tahmin edilebilir. 1. Sezonu yayınlanan dizi 8 bölümden oluşuyor. Hazır kapanma gelmişken listenize alıp bir günde eritebileceğiniz bir dizi olan Made For Love tavsiyemdir.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir yanıt yazın