Genel

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula

Uzay, şüphesiz ki insanoğlunun ilgisini çekmeyi her zaman başarmıştır. İlk insanlar gözlerini yukarı çevirdiklerinde gördükleri ilk şeyler Ay, Güneş ve Yıldızlar olmuştur. Bu 3 nesne insanlığın başlangıcından da önce vardı. Ama ortada bir gerçek var ki; uzay bu üçünden ibaret değil.

1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilen teleskop ile uzayın tüm sırları çözülmeye başlandı. Teknolojinin gelişmesiyle bu teleskoplar dünyamızdan çok çok uzaklardaki nesneleri de görmemize imkan sağladı. Artık insanlık tamamen uzayın o zengin hazinesini keşfetmeye hazırdı. Kara delikler, meteorlar, yıldızlar, gezegenler, güneş ve ay; tüm bunların yanı sıra evrenin öyle bir güzelliği var ki onları gözlemleyenlerin nutku tutuluyor. Nebulalar (Bulutsular).

Nebula ya da bulutsu, uzayda bulunan gaz, hidrojen, toz, helyum ve başka iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapılardır. Genellikle yıldızların olmadığı yerlerde bulunan Nebulalar yıldızların yaydığı ışıkla müthiş renkler ortaya çıkarmaktadır. Öyle ki bazıları şekliyle ve rengiyle kendi gezegenimizden bize resimler sunuyor adeta. İşte bu yazımızı adını kuşlardan alan 10 nebula üzerine yazdık.

İyi okumalar.

Robin’s Egg Nebulası

Uzay, şüphesiz ki insanoğlunun ilgisini çekmeyi her zaman başarmıştır. İlk insanlar gözlerini yukarı çevirdiklerinde gördükleri ilk şeyler Ay, Güneş ve Yıldızlar olmuştur. Bu yazıda Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula'yı sizler için derledik.

Diğer adı NGC 1360 olan bu bulutsu, Alman gök-bilimci Friedrich August Theodor Winnecke tarafından keşfedilmiştir. Şekli ve rengiyle American Robin kuşunun yumurtasına benzeyen nebula yaydığı kuvvetli radyasyon nedeniyle gezegenimsi bulutsu olarak kategorilenmiştir. Adını kuşlardan alan 10 nebula yazımızın en ilginç örneklerinden biridir.

Pelikan Nebulası

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula

1.800 ışık yılı uzaklıkta bulunan Pelikan Nebulası, astronomların üzerinde en çok çalıştığı bulutsulardan birisidir. Görünüşüyle pelikanı andıran bu nebula Kuğu Takımyıldızı yörüngesinde olup Kuzey Amerika Bulutsusu ile komşudur. Yıldız oluşumu ve gelişen gaz bulutlarıyla müthiş bir görünüme sahip olan bulutsu sol tarafındaki parlak toz kütlesi nedeniyle yakınındaki diğer bulutsudan ayrı tutulmuştur.

Kartal Nebulası

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula

Listemizin en etkili nebulalarından birisi olan Kartal Nebulası bir yıldız kümesidir. Bulutsu, Jean-Philippe de Cheseaux tarafından 1745-46 yılında keşfedilmiştir. Avına pençelerini geçirmesine ramak kalmış bir kartalı anımsatan bulutsu bünyesinde birçok parlak yıldızı barındırmaktadır. Bu yıldızların en parlağını görmek için iyi bir teleskoba ihtiyaç duyabilirsiniz.

Baykuş Nebulası

Ortasındaki üç parlak yıldızla dikkat çeken Baykuş nebulasını ilk görüşte baykuşa benzetemeyebilirsiniz. Bulutsu, 3. Kont William Parsons tarafından keşfedildiğinde, Kont nebulayı bir baykuşa benzetmiştir ve o günden bugüne kadar da öyle anılmıştır. 7.030 ışık yılı uzaklıkta olan nebulanın çapı da 1.82 ışık yılıdır.
Baykuş Bulutsusu, genellikle hidrojen, helyum, nitrojen, oksijen ve sülfürden oluşmaktadır. Bu nedenle ortalama yoğunluğu da Güneş’ten 13 kat daha fazladır. Diğer yandan merkezindeki yıldızın kütlesi de Güneş’in yarısından fazladır ve gittikçe genişlemektedir.

Güney Baykuşu Nebulası

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula

Gezegenimsi Bulutsulardan biri olan Güney Baykuşu adlı bu bulutsu bir öncekine benzemektedir. Fakat bu nebulayı diğerinden ayıran şeylerden birisi de iki katı büyüklüğünde olmasıdır. Olağanüstü ve gizemli gibi görünse de Suyılanı Takımyıldızında bulunan bulutsunun ölen bir yıldızın kalıntısı olduğu biliniyor.

Ördek Nebulası

Listemizin en ilginç bulutsularından birisi olan bu nebula gök-bilimcilerini ikiye bölmüştür. Bir taraf kanatlarını açan bir ördeği görürken bir taraf da İskandinav tanrısı olan Thor’un kanatlı miğferini görmektedir. 30 ışık yılı çapı olan bulutsunun yaşını tahmin etmek de zordur. Çünkü, bulutsunun bir bölümü 10 km/sn ile genişlerken bir bölümü de 30 km/sn hızla genişlemektedir. Bulutsunun en dikkat çekici yönü ise aynı kategorideki diğer bulutsulardan daha fazla madde içeriyor olmasıdır.

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula Yazımızı Beğendiyseniz, Bilinen Evrenin En Tuhaf 10 Gökadası Yazısına Mutlaka Göz Gezdirin.

Koşan Tavuk Nebulası

Aktif bir yıldız oluşumu bölgesine sahip olan bulutsu Erboğa takımyıldızında bulunan Sarmal bir yapıya sahiptir. Görselde de görüldüğü gibi sol orta taraftaki parlak yıldız Tavuğun gözü hemen yanındaki şeklin de gagası olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Kuğu Nebulası

Adını Kuşlardan Alan 10 Nebula

Yukarıdaki görsel aslında NASA’nın Ultraviyole yöntemiyle ortaya çıkardığı bir görüntüdür. Kuğu Bulutsusu bir süpernova kalıntısıdır ve birçok bulutsunun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bir bölümünü William Herschel‘in keşfettiği bulutsu 5.000 – 10.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Martı ya da Papağan Başı Nebulası

Yukarıdaki bulutsu daha çok Martı Bulutsusu olarak biliniyor. Fakat bulutsunun baş kısmı siyah leke nedeniyle papağan başına benzetilmektedir. Yaklaşık 100 ışık yılı genişliğine sahip olan bulutsunun bize olan uzaklığı 3.650 ışık yılıdır.

Emu Nebulası

Samanyolu’ndaki en karanlık bulutsulardan biri olan bu bulutsu adını, 1788’de Avrupalıların Avustralya’ya yerleşmesinden sonra nesli tükenen Dromaius cinsine ait bir kuş türünden almıştır. Yukarıdaki görüntü gökyüzünü süsleyen muhteşem bir görüntü olmasının yanı sıra birçok kültürün mitolojisine konu olmuştur.

Kaynaklar;
Astronomytrek

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ahmet Boyraz

Bilimkurgu ve üzerine yazılar.

Bir cevap yazın