Genel

Star Wars İzleme Sırası

Star Wars izleme sırası nasıl olmalı? Her 4 Mayıs (May The Force Be With You) geldiğinde seriyi baştan sona izleyen birçok kişi vardır. Her zaman olmasa bile kendimi bu kişilerden biri sayabilirim. Hazır karantina varken böyle bir etkinliğe şans vermek keyifli olabilir. O zaman geriye başta sorduğumuz sorunun cevabını vermek kalıyor. Sizler için bilinen meşhur listeleri hazırladık.

Seriyi baştan sona izlemek hiçbir zaman kolay olmadı ama yine de ilk filmin oynat tuşuna basmadan önce hangi izleme sırasını takip edeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Orijinal üçleme ile mi başlayacaksınız yoksa Prequel filmlerden mi? Peki tek filmler ve televizyon serileri ne olacak? Aşağıda şimdiye kadar oluşturulan versiyonları sizin için derledik, istediğiniz Star Wars izleme sırası ile başlayın.

Sinema Gösterimine Göre Star Wars İzleme Sırası

En bariz seçenek, George Lucas’ın da niyetlendiği gibi, tabii ki gösterim tarihlerine göre izlemek. Bu sıralama orijinal üçleme ile başlayıp Prequel filmlerle bize ufak bir nostalji turu attırıp devam filmleriyle sonlandırıyor.

Bu sırayı takip ederseniz Luke’un Darth Vader’ı yenme hikâyesini izledikten sonra Darth Vader’ın doğuşuna tanık oluyor ve Luke’un terk ettiği mirası sahiplenmesiyle seriyi tamamlıyorsunuz. Hâlihazırda biraz karmaşık görünen hikâye akışına tek Star Wars filmlerini de gösterim sırasına uygun olarak eklerseniz işler hepten karışıyor, zira Rogue One ve Solo devam filmleri serisini bölüyor.

Eğer tekrar maratonu yapıyorsanız ve ana filmlerin hikâye akışını korumaktan yanaysanız bu iki filmi atlayabilirsiniz, ana hikâye üzerinde etkileri yok. İlk kez izleyip tam bir deneyim yaşamak isteyenler gösterim sırasına sadık kalabileceği gibi tek filmleri devam üçlemesinden önce ya da sonra izleyebilirler.

Eğer gösterim sırasına göre izlemek isterseniz, Star Wars izleme sırası şöyle olmalı:

  1. Star Wars Episode IV: A New Hope
  2. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  3. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
  4. Star Wars Episode I: The Phantom Menace
  5. Star Wars Episode II: Attack of the Clones
  6. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
  7. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
  8. Rogue One (Tercihe Göre)
  9. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi
  10. Solo (Tercihe Göre)
  11. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Kronolojik Olarak Star Wars İzleme Sırası

George Lucas her zaman orijinal Star Wars fimlerinin çok daha büyük bir hikâyenin parçası olmasını amaçladı. Yani ilk yayınlanan film hikâyenin başlangıcı olmak zorunda diye bir kaide yok. Bu yüzden de gösterim sırası yerine filmlerde gerçekleşmesi gereken kronolojik sırayı takip edebilirsiniz.

Bu durumda Prequel üçlemede Bölüm I, II ve III’den sonra orijinal filmleri yani IV, V ve VI’yı izleyerek, devam filmleri olan VII, VIII ve IX ile maratonu sonlandırmanız gerekiyor. Eğer Rogue One ve Solo filmlerini de eklemek isterseniz, onları da Bölüm III ve IV’ün arasına sıkıştırabilirsiniz.

Ancak, bu sıra orijinal filmlerdeki Darth Vader sürprizini bozacağından, ilk kez izleyeceklere tavsiye etmiyoruz. Star Wars’u kronolojik izlemek daha çok filme yeni bir perspektiften bakmak isteyen fanlar için eğlenceli bir deney olacaktır.

Eğer Star Wars filmlerini kronolojik sırayla izlemek isterseniz, sıralamanız şu şekilde olmalı:

  1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace
  2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones
  3. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
  4. Solo (Tercihe Göre)
  5. Rogue One (Tercihe Göre)
  6. Star Wars Episode IV: A New Hope
  7. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  8. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
  9. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
  10. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi
  11. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Machete Sıralaması

Hâlâ nasıl izleyeceğinize karar veremediyseniz veya diğer Star Wars izleme ilginizi çekmedi ise veya deneyip sıkıldıysanız, Machete sıralamasını deneyebilirsiniz. Bu sıralama seriye yeni bir soluk getiriyor. Bölüm V ve VI’nın arasına Bölüm II ve III’ü koyuyoruz.

A New Hope ve The Empire Strikes Back sırasını takip ettikten sonra işler biraz değişiyor. Luke’un Darth Vader hakkındaki gerçeği öğrenmesinden sonra flashback sekansı etkisi yaratmak için Attack of Clones ve Revenge of the Sith izlemeniz gerekiyor. Bu şekilde genç Anakin Skywalker’ın karanlık tarafa nasıl yenilip tüketildiğine şahit olup son vuruşu Return Of The Jedi ile yaparak seriyi tamamlayabilirsiniz.

Machete Star Wars izleme sırası ile The Phantom Menance, Prequel filmlerinde hikâyeye etkisi olmadığından listeden tamamen çıkarılmış. Malum sahnede hepimiz duygusallaşmış olsak da Qui-Gon Jinn ana hikâyede hiçbir role sahip değil, midi-chlorianlardan diğer filmlerde bahsedilmiyor desek yeridir. Üstelik Jar Jar Binks’i görmek zorunda değilsiniz. Ancak Bölüm I’i atlamak hoşunuza gitmediyse ve devam filmlerini ne zaman izleyeceğinizi merak ediyorsanız Machete sırasının yaratıcısının şöyle bir önerisi var. Bölüm VII, VIII ve IX en son izleyebilirsiniz, Bölüm I’e de Rogue One ve Solo gibi antolojinin parçası muamelesi yapabilirsiniz.

Kafalar yeterince karıştıysa ve Machete sıralamasını yine de denemek istiyorsanız, sıralamanız şöyle olmalı:

  1. Star Wars Episode IV: A New Hope
  2. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  3. Star Wars Episode II: Attack of the Clones
  4. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
  5. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
  6. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
  7. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi
  8. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker
  9. Star Wars Episode I: The Phantom Menace
  10. Solo (Tercihe Göre)
  11. Rogue One (Tercihe Göre)

Disney Star Wars İzleme Sırası

Peki ya televizyonda gösterilenler?

Star Wars artık film serisinden ibaret değil, son yıllarda The Clone Wars, Rebels, The Mandalorian da ekibe dahil oldu. Televizyon şovlarını da eklediğimiz bir sıralama olmasa da Disney resmi bir zaman akışı yayınladı.

The Clone Wars’ın Bölüm II ve III arasında geçtiğini tahmin edebilirsiniz peki ya diğerleri? Disney’e göre Star Wars: Rebels, A New Hope’tan önce geçiyor. The Mandalorian ise Return Of The Jedi’’dan sonra fakat Star Wars: Resistance dizisinden önce geçiyor.

Eğer tüm film ve dizileri izleyecek kadar delirdiğinize ve karantinanın bunları bitirecek kadar uzun süreceğine inanıyorsanız, Disney’e göre izleme sıranız şöyle olmalı:

  1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace
  2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones
  3. Star Wars: The Clone Wars (Film)
  4. Star Wars: The Clone Wars (Dizi)
  5. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
  6. Solo
  7. Star Wars: Rebels (Dizi)
  8. Rogue One
  9. Star Wars Episode IV: A New Hope
  10. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  11. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
  12. The Mandalorian (Dizi)
  13. Star Wars: Resistance (Dizi)
  14. Star Wars Episode VII: The Force Awakens
  15. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi
  16. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Gelecek Gösterim Star Wars İşler Hakkında

Devam filmleri son bulsa da, Disney, Disney+ platformunda biraz daha Star Wars içeriği üretmek konusunda ısrarcı. Bu yapımların ne zaman yayınlanacağı kesin olmamakla birlikte, Disney’in birkaç ay önce açıkladığı içerikler şöyle:

A Droid Story, C-3PO ve R2-D2’nun başrolünde olacağı animasyon dizisi.

The Acolyte, The Phantom Menace’dan yüzyıllar önce geçecek bir hikâye olduğu söyleniyor.

Ahsoka, Rosario Dawson’ın başrolünde olduğu ve The Mandalorian ile aynı zamanda geçecek dizi olarak duyuruldu. Fakat hakkında daha fazla detaya sahip değiliz.

Gelecek birçok yapım var bunlardan bazıları şöyle: Andor, The Bad Batch, The Book of Boba Fett, Lando, Obi-Wan Kenobi, Rangers of the New Republic, Rogue Squadron, Star Wars: Visions.

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir cevap yazın