Fanzin Üzerine

Türkiye’nin İlk Fanzini: Antares (PDF)

Yerli fanzin dünyasının en tartışmalı konularından biri ilk fanzinin hangisi olduğu üzerine olabilir. Bir de neyin fanzin, neyin fanzin olmadığını söyleyenlerin çıkardığı tartışmaları sayabiliriz. Fanzin camiasında “büyükler” ego savaşına devam ederken biz doğru bildiğimizi yapıp tarihsel süreci ortaya çıkardık. Bunu yapmamızın sebeplerinden biri bulduğumuz örnek ve bir başka sebep ise ilk diye lanse edilen diğer işler üzerinden “kâr” veya “itibar” kazanma içgüdüsü hareket etmeleridir. Bu detayların tamamına Fanzin Apartmanı sitesindeki Türkiye’nin İlk Fanzini: Antares isimli yazımda yer verdim. Merak edenler buradan ulaşabilir.

Girizgâhı biraz konu dışı yaptıktan sonra asıl konumuza gelecek olursak eğer, Türkiye’nin ilk fanzini olan Antares 1973 yılından itibaren çıkardığı tüm sayılarını aşağıya koyuyorum. 1971 yılında Sezar Erkin Ergin tarafından çıkarılan fanzin, o dönem bilimkurgu okuyan insanları bir araya getirmişti. İşte, fanzinin amaçlarından biri de bu aslında: ortak ilgi alanlarındaki insanları buluşturmak. Fanzindeki “fan” bunun temelidir.

Antares yerli bilimkurgu ve fanzin tarihi için oldukça önemli bir noktada. Birçok konuda ilki başaran bir iş ortaya koymuşlar. Harry Harrison ile mektuplaşmaları, 1972 yılında düzenlenen EUROCON’da Avrupa Bilim-Kurgu Özel Ödülü almaları ve peşinden birçok dergi ve fanzinin çıkmasına ön ayak olmaları Antares Fanzini tarihte çok önemli bir yere koyuyor. En azından şahsım için öyle olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Çünkü 1970’li yıllarda başarılan bu işleri gördükçe “neden daha iyisi ve daha ilerisi olmasın” diyebiliyorum.

İtalya'nın Trieste kentinde gerçekleşen EUROCON'dan bir görsel. Burada Türkiye’nin İlk Fanzini: Antares teşvik ödülü aldı.

Türkiye’nin İlk Fanzini: Antares

1971 yılında çıkan teksir halindeki sayılara ne yazık ki hala ulaşamadım ama 1973 yılından itibaren çıkardıkları 13 sayının tamamını saatler süren tarama sürecinin sonunda burada paylaşabiliyorum. Bu yıl Antares’in 50. yılı ve bunun için tüm sayılarını paylaşmak istedik. Daha önce Fanzin Apartmanı ile birlikte açtığımız masalarda basıp ücretsiz bir şekilde dağıtmıştık. Yine burada ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Basılı olarak isterseniz kitapçık halinde herhangi bir fotokopiciden bastırabilirsiniz.

Her sayfasında önemli bilgiler var. Bunun için öncelikle arşivinden çıkarıp bana gönderen Bahri Doğukan Şahin’e teşekkür ederim. Hala yüz yüze tanışmadık ama isteğimi kırmadan böyle önemli bir seriyi bana ulaştırdığı için tekrar teşekkür ederim. Bir diğer teşekkür ise Efe Elmastaş’a, saatlerimizi fotokopi makinesinin başında geçirdik ve bundan büyük keyif aldık. Çünkü fanzinin ve üretimin tutkunu iki insan olarak aynı ruhu paylaştık.

Ve size iyi okumalar diliyorum.

Bilimkurgu Umuttur!

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

One thought on “Türkiye’nin İlk Fanzini: Antares (PDF)

Bir yanıt yazın