Bilim & Teknoloji

Kanser Aşıları: Tıpta Bir Sonraki Adım Geliyor

BioNTech firmasının kurucuları, bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’i mutlaka duymuşsunuzdur. COVID-19 aşı çalışmalarıyla adından söz ettiren, Türk kökenli bilim insanları son olarak Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı almaya layık görüldüler. Associated Press’e yaptığı açıklamada Özlem Türeci, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kanser aşıları üretebileceğini ifade etti.

BioNTech firmasının zaten kurulma amacı kanseri engelleyen aşılar üretmekti. Koronavirüs yüzünden odak noktaları değişmek zorunda kaldı. Şirketin son zamanlardaki etkileyici başarısı ve korona aşısı sayesinde edindiği fonlardan sonra, kanser aşısı projesi uygulanabilir ve hayata geçirilebilir hale geldi.

BioNTech firması, koronavirüs aşısı gibi kanser aşılarında da mesajcı RNA’lar üzerine çalışıyor. Kanser aşıları mesajcı RNA’lar ile, kişinin bağışıklık sistemine vücutta tümörlerin oluşmaya başladığında onları tespit etmeyi, hedeflemeyi ve yok etmeyi öğretiyor.

“mRNA’ya dayalı birkaç farklı kanser aşısı projemiz var,” diyen Özlem Türeci, bu aşıların ne zaman hazır olacağını veya kullanıma gireceğini bilmediklerinin altını çiziyor. “Bu aşamada tahminde bulunmak çok zor. Ama birkaç yıl içerisinde insanlara sunabileceğimiz bir kanser aşısına sahip olacağımızı düşünüyoruz.”

Bu durum şaşırtıcı değil, çünkü bir aşıyı geliştirmek, test etmek, onaylatmak ve dağıtımını yaptırmak çok uzun ve zahmetli bir süreç. Türeci, Pfizer firmasıyla birlikte korona aşısı geliştirebildikten sonra BioNTech’in bunu da başarabilecek yetkinliğe sahip olduğunu söylüyor.

Türeci, “Cesur kararlar almak ve olağanüstü bir ekibe sahip olduğunuza güvenmek işe yarıyor. Bu sayede gerçek hayatta önünüze çıkan her türlü sorunu ve zorluğu aşabiliyorsunuz,” diye ekliyor.

Günümüzde korkutucu derecede yaygın olan kanser türlerine karşı aşılara sahip olmak şu anda bir hayal gibi gözüküyor. Ancak her bilimsel adım bir hayalle başlamaz mı?

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir cevap yazın