Bilim & Teknoloji

Bill Gates: Mars’a Gitmek Saçmalık

Küresel iklim değişikliğine karşı insanlığın hayatta kalmasını garantilemek söz konusu olduğunda Microsoft’un kurucusu, milyoner Bill Gates, Dünya’dan kaçmak yerine gezegeni kurtarmayı tercih ediyor.

Bill Gates, The New York Times’ın podcasti Sway’de SpaceX CEO’su Elon Musk ve diğer tekno-ütopik düşünürlerin aksine, Mars’a kaçmanın ona göre olmadığını dile getiriyor. Bunun yerine, Dünya’da yapacak daha önemli birçok iş olduğunun altını çiziyor: Birçok endüstriden karbonu çıkarmak için yatırım yapmak veya aşı geliştirip dağıtmak gibi. Tüm bunlarla karşılaştırıldığında Kızıl Gezegen’e kaçmanın bir çekiciliği olmadığını açıklıyor.

Podcast’te Gates, Elon Musk’ı övmekten de çekinmiyor: Musk’a ait olan, elektrikli araba şirketi Tesla’nın, “şu ana dek iklim değişikliği için yapılmış en büyük katkılardan biri” olduğunu söylüyor.

Sorunun Büyüğü

Gates şunu da eklemeyi unutmuyor: Elektrikli araçlarla uğraşmanın, diğer endüstrileri karbondan temizlemekten daha kolay olduğunu ve diğer sorunlarla uğraşmak yerine roketlere ve Mars yolculuklarına yatırım yapmanın kaçırılmış bir fırsat olduğunu açıklıyor.

Gates şöyle söylüyor: “Çelik, çimento, et gibi zor konularda temelde elimizden geleni yapmıyoruz. Ve ne yazık ki, elektrik ve arabalar gibi insanların düşündüğü şeyler sorunun sadece üçte biri. Bu yüzden geriye kalan üçte ikiye odaklanmak zorundayız.”

Roketler işin içine girince özellikle Mars’a gidecek roketler, Gates parasını insanlara yardım etmek için aşılar veya diğer önlemlere yatırmayı tercih edeceğini söylüyor.

Sway’de Gates basitçe şunun altını bir kez daha çiziyor: “Ben bir Mars insanı değilim. Ama birçok Mars insanı tanıyorum. Ama biliyorsunuz, ben buna meyilli değilim.”

Fayda-maliyet analizi düşünülünce aşılar her zaman öncelikli geliyor ve Bill Gates oldukça gerçekçi biri.

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir cevap yazın