İlk Bakış: Cyberpunk 2077 ve Evreni
CD Projeckt Red’in, GameSpot üzerinden ilk Cyberpunk 2077 sinematik fragmanını yayınlamasının ardından neredeyse 8 yıl gibi bir süre geçti. Oyun dünyası tarafından heyecanla beklenen bir oyun haline gelmesi ise uzun sürmedi. Bu aşırı beklentinin sebebi tabii ki bu firmanın Witcher 3 gibi harika bir oyunu piyasaya sürmesiydi. Oyundan bahsetmeden önce bilimkurgunun bir alt türü olan Siberpunk evreninden biraz bahsetmek gerekiyor.
Siberpunk; “İleri teknoloji, kısa insan hayatı” olarak düşünülebilir. İnsanların bedenlerinin parçalarını teknolojik aletlerle değiştirebildikleri, devlet sisteminin ortadan kalktığı veya kukla devlet olan ülkeleri ve hatta gezegenleri büyük şirketlerin yönettiği bir evren düşünün. İlk olarak Bruce Bethke’nin Kasım 1983’te Amazing Science Fiction Stories dergisinde yayınladığı “Cyberpunk” isimli öyküde bahsedilmiştir. Sonraları, William Gibson’ın Neuromancer isimli romanında bu tür ele alınmıştır ve bu roman, ilk siberpunk romanı olarak bilinir.
Bu türü en iyi yansıtan filmlerden birisi olan Blade Runner’ın uyarlandığı Philip K. Dick’in “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?” eseri ise en ünlü eserlerden birisidir. Diğer ünlü yazılı eserlerden bir tanesi ise Değiştirilmiş Karbon eseridir ve yakın zamanda dilimize çevrildi. Siberpunk evreninde “Theseus’un Gemisi” paradoksunda olduğu gibi “bütün uzuvları değiştirilmiş bir insan, aynı insan mıdır?” sorusu üzerinde durulur. Film ve dizi sektöründe; Blade Runner, Ghost in the Shell, Matrix ve Robocop benzeri eserlerde bu konu işlenmiştir. Oyun sektöründe ise en ünlü oyun serilerinden birisi olan Deus Ex yine siberpunk evreninde geçmektedir.
Siberpunk deyince akla gelen klasik sahne ise, yağmur altında ıslanan neon ışıklı tabelalardır.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 hikayemiz Night City olarak adlandırılan büyük bir şehirde geçiyor. Bu şehir birkaç farklı bölgeye ayrılmış durumda. Bu bölgeler; Pacifica, Santo Domingo, Watson, Westbrook ve Badlands. Her bölge barındırdığı görevler, NPC’ler ve dokular bakımından farklılık gösterip oyuna çeşitlilik katmakta. Oyun evreni hakkında daha fazla bilgi almak için buradan devam edebilirsiniz.
Night City sokaklarında 8 büyük çete hüküm sürmektedir. 6th Street, Animals, THE MOX, Aldecaldos, Tiger Claws, Valentinos, Voodoo Boys, karşımıza çıkacan çetelerdir. Bu çetelerin hepsiyle farklı ilişkiler içine giriyoruz. Sokak aralarında karşılaştığımız çete üyelerini temizlerken bir yandan da çetelerden görevler alabiliyoruz. Polis ise çoğu zaman işini yapamayacak durumdadır. Çetelerin ve şirketlerin pençesinde, rüşvet batağına batmış bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. Hatta yan görev olarak harita üzerindeki çete faaliyetlerini polis yerine biz gidip bastırıyoruz.
Karakter Oluşturma ve Oyuna Giriş
Oyuna başlarken Cyberpunk 2077’nin sahip olduğu karakter oluşturma ekranı diğer rol yapma oyunlarına göre oldukça detaylı. Karakterinizin kaş ve saç rengi ve şeklinden tırnak yapınıza kadar hemen hemen her şeyi istediğimiz gibi detaylandırabiliyoruz. Karakterimizi adı V ve oynayacağımız karakteri özelleştirdikten sonra oyuna başlayacağımız hayat yolunu seçme sırası geldi. Seçeneklerimiz ise şöyle; Göçmen, Sokak Çocuğu ve Şirket Çalışanı.
Oyuna nereden başlayacağımızı seçtikten sonra ilk bir saatlik kısım farklı. Sonrasında oyun aynı hikâyeye bağlanıyor. Hayat çizgisi seçimimiz şimdilik sadece konuşmalarda yapacağımız seçimleri etkilemekte.
Night City’nin siberpunk atmosferi, detayları ve şehrin kaplamaları çok başarılı. Oyun “First Person” yani birinci görüş açısından oynanacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede oyun bize sinematik bir rol yapma deneyimi sunuyor. Diğer oyunlarda bulunan ara sahneleri izlemek yerine Cyberpunk 2077’de bu sahneleri oynuyoruz. Diyaloglar bu sayede daha canlı ve iletişim duygusunu size daha iyi yaşatıyor. Diyaloglarda cevap vermek için uzun süre beklediğiniz zaman yapay zekânın size laf atması güzel ve hoş bir detay.
İmplantlar ve vücudumuza yapacağımız eklentiler biraz pahalı. Bu durum bizi yan görevlere yönlendiriyor. Yaptığımız seçimler ve hareketler hikâyenin ilerleyişini doğrudan etkilemekte. Oyunun olumsuz olarak bahsedebileceğim kısımlarına gelecek olursak. Çatışmalardaki yapay zekâ biraz sıkıntılı. Bazı durumlarda aşırı saçma davranışları olabiliyor. Bazı durumlarda havada duran küçük nesneler veya bir anda ortaya çıkan karakterlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu tip küçük sorunlar beni rahatsız etmedi ama söylemeden de edemedim.
İlerleyen zamanlarda gelecek olan güncellemelerle bu tarz küçük sorunların da üstesinden geleceklerdir.