Byte-Sized #1: Cullen Bunn’dan Noel Masalı
Amerikan piyasasında, kurguladığı atmosferi okuyucuya en iyi yansıtan yazar kimdir diye sorsalar hiç düşünmeden Cullen Bunn derim. Deadpool Öldürüyor üçlemesiyle adını duyuran ve son yıllarda yazdığı korku-gerilim temalı bağımsız serilerle kayda değer bir hayran kitlesi edinen yazar, bu sefer de bir Noel hikayesi olan Byte-Sized ile karşımıza çıkıyor. Yaklaşık sekiz-dokuz yaşlarındaki Ben ve küçük kız kardeşi Katy, Noel arifesinde heyecanla Noel Baba’yı ve hediyelerini açmayı beklemektedir, tabii bu sırada evlerine sızan robotik davetsiz misafirlerden haberleri yoktur.
Henüz yayınlanan ilk sayı itibariyle şunu söyleyebilirim ki Byte-Sized, Cullen Bunn’ın en iyi çizgi romanı olmaya aday. Nelson Blake II’nin çizgi film tarzındaki sevimli çizimleriyle karanlık ve ürpertici hava başarıyla birleştirilmiş. Gremlins ve Home Alone gibi klasiklere göz kırpan hikaye, nostaljik hisler uyandırıyor.
Bazı Noel filmlerini klasik kabul edilmesinin sebebi izleyicilerin karakterlerle kurduğu bağdır. Noel, batı kültüründe çocukluk anılarının önemli bir parçası olduğu için bu tür hikayelerden beklenen bizi çocukluğumuza döndürmesidir. Cullen Bunn bunu başararak ne kadar iyi bir hikaye anlatıcısı olduğunu gösteriyor.
Sayının başında askeri bir tesiste söz konusu robotların aranıp bulunamadığını görüyoruz. Bunn, bu yaratıkların ne kadar tehlikeli olduğunu onları göstermeden, askerlerin diyaloglarıyla anlatıyor. Sonrasında robotların yolculuğunu yine onları görmeden; yalnızca gölge, kardaki iz gibi detaylardan anlayarak takip ediyoruz. Bu anlatım hem çizgi film hissini güçlendiriyor, hem de merak duygusunu yüksek tutuyor.
Bundan sonra Noel’e hazırlanan mutlu bir eve geçiyoruz ve sayının çoğu aile üyelerinin samimi diyaloglarıyla ilerliyor. Böylece bu karakterleri sevmeye, onlara önem vermeye başlıyoruz. Çizgi roman ilerledikçe onlarla endişelenip onlar için üzüleceğiz. Sayının sonunda gece olup herkes yatağa gittiğinde robotlar ilk kez tüm heybetiyle ortaya çıkıyor. Sevimli oldukları kadar ürpertici bir tasarımları var.
Cullen Bunn sinemada pek çok defa izlediğimiz tarzda klasik bir Noel hikayesini çizgi roman formatında ustaca anlatımıyla sürükleyici bir biçimde anlatıyor. Byte-Sized sırf bu anlatım yüzünden bile çizgi roman yazmaya meraklı herkese okutulması gereken bir eser. Muhtemelen ilerleyen sayılarda çok dehşet verici şeyler yerine eğlenceli bir koşuşturmaca görürüz, çizgi romanın çocukça havası bozulmaz ve hikaye yüzümüzde tebessüm bırakarak sona erer.
Stephen King, iyi bir korku hikayesi yazmanın yolunun ya insanları iğrendirmek ya da çocukluk korkularını uyandırmak olduğunu söylüyor. Bunn, çocukluk korkularımıza seslenmekle kalmamış küçüklüğümüzde keyif aldığımız eserleri inceleyip sevdiğimiz yönlerini kendi tarzında başarıyla sentezlemiş.
Byte-Sized’ı yayınlayan AWA Upshot, bu tarz bağımsız hikayeler yayınlamak ve üreticilere sınırsız kreatif özgürlük sunmak için, önemli çizgi roman yazarları tarafından kurulmuş yeni bir yayınevi. Kendilerinden yakın gelecekte daha da iyi seriler okumayı bekliyorum.
Sonuç olarak 4 sayı olarak yayınlanacak bu kısa çizgi romanı takip etmenizi tavsiye ediyorum. İlk sayıyı okuyup beğendiyseniz yeni sayıları beklerken yazarın diğer eserlerine de göz atabilirsiniz.
İyi okumalar.