DergiGenel

Bir Şeyler Yaşamalı: Yabani Dergi Bilimkurgu Özel Sayısı

Ülkemizde alt kültür olarak nitelendirilen Fantastik, Bilimkurgu ve Korku gibi spekülatif kurgu türlerini içeren dergiler bir elin parmaklarını geçmez. Dergi dışında çıkan fanzinler ise yine bir o kadar az. Hele ki bu türleri çizgi roman olarak sunan bir dergi neredeyse yok gibiydi. Yabani Dergi böyle bir açığı kapatmak için çok çalıştı ama ülkemizde bu türler üzerinden hayatta kalmak oldukça zor.

Yabani dergi 2016 yılında başlayıp aynı yıl son bulan bir yıllık bir macera gibi bitmişti. Ama Türkçe çizgi roman ile ilgili birkaç şeye bakan herkesin bildiği bir isim olan Devrim Kunter, Yabani’yi bir şekilde hayatta tutmak için ciddi çabalar verdi. Ve bu çabaların sonucu şu an elimizde tuttuğumuz “Yabani Dergi: Bilimkurgu Özel Sayısı”.

Yabani Dergi Bilimkurgu Özel Sayısı

Bu sayı 1000 adet basıldı. 150’si Hard Cover şekilde ve imzalı olarak elden dağıtıldı. (Hard Cover alırım diye düşünüyorsanız sizin için üzücü, dergi için güzel bir haber var. Tükendi) Geriye kalan 850 adet ise normal baskı şeklinde. Çizgi roman satan yerlerde bulunabiliyor.

Öncelikle dergiyi büyük bir heyecanla aldım. İçinde zaten genel olarak bildiğim ve takip ettiğim insanlar vardı. Ortaya çıkan işleri bir hayli merak ediyordum. Ülkemizde bahsini ettiğim türler üzerine çıkan bütün dergi ve fanzinleri bir şekilde gözden geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki en etkileyicisi sanırım Yabani Dergi. Bunun en büyük sebebi çizgi roman olması tabii ki. İçerik konusunda daha iyileri tabii ki var. Önceki sayılarda yer alan birkaç öykü ve bu sayıda olan birkaç çizgi roman senaryosu ortalamanın altındaydı.

Örneğin bilimkurgu özel sayısında yer alan çizgi romanlardan ilk ikisinin senaryosu Devrim Kunter’in elinden çıkmış. Zaten tek öykü ilk iki iş, sadece çizerler farklı. Çizimler oldukça etkileyici fakat distopyada geçen fantastik bir öykü. Bilimkurgu ve fantastik ayrımı iyi yapılmamış. “Hasat” ve “Şeyler” ise mükemmel iki çizgi roman. Okurken büyük keyif aldım. Hasat’ın yazarı geçtiğimiz günlerde bilim adına yaptıkları ile duyduğumuz Metin Atatüre. Ozan Yüksel’in yazıp, çizdiği “Mr. Blue” ise gayet eğlenceli bir hikâyeydi. Devrim Kunter’e hikâye içinde verdiği selam beni oldukça eğlendirdi.

En beğendiğim çizgi roman ise Kartel ve Koku oldu. Ayrıca Seyfettin Efendi severler için dergi içerisinde ufak bir sürpriz var.

Yabani Dergi Özel Sayılar İle Devam Edecek

Bahsini ettiğim ve etmediğim birçok çizgi roman var dergide. Genel olarak yer alan işler Distopya üzerine kurulu. Sanırım yaşadığımız dönem bizi bunlara itmiş olabilir. Önceki sayılarda düzyazı ve çizgi roman olarak yayınlanan Yabani bence sadece çizgi roman olayında çok daha başarılı. Genel olarak eleştirebileceğim tek alan sadece bilimkurgu kısmına biraz daha dikkat etmeleri olurdu. Onun dışında çok iyi işler vardı. “Ottomat” isimli işe ise değinmeden geçmek yanlış olur. İyi bir fikirle yazılmış ve iyi bir çizimle birleşmiş. Ortaya çıkan iş ise mükemmele yakın. Son olarak favorim “Kargocu”. Onun hakkında bir detay vermiyorum, dergiyi alıp okuyunuz efendim.

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda polisiye özel sayısı üzerine çalışmaya başladığını söylemişti Devrim Kunter. En azından yılda bir özel sayılar ile birlikte olmak sevindirici. Yabani yoluna umarım böyle devam eder. Bizler de okuyup ve okutup destek olabiliriz.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir yanıt yazın