Fankit

Uyan!: İlk Fankit

Ruhşen Doğan Nar, Lagari Bilimkurgu’nun doğum sürecinden büyüme evresine kadar birçok zamanda büyük emek verenlerden biri oldu. Fankit serimize başlarken ilk fankit eserinin onun tarafından yazılması bizi ayrıca mutlu etmişti.

Fankit Nedir?

Hızlıca “Fankit nedir?” üzerine birkaç cümle kurayım.

Fankit, herhangi bir satış derdi taşımadan tek bir uzun öyküden oluşan özgür kitap basımıdır. Yani şöyle fotokopi ile çoğaltılıp, kâr amacı güdülmeden dağıtılır. 2016 yılında fanzin kelimesinden yola çıkılarak Fanzin Apartmanı ekibi tarafından türetilen kelime bugün ülkenin birçok yerinde karşılık görüyor.

Fankit üzerine 2016 çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Böyle bir düşüncenin temsili olan ve bilimkurgu alanında bir ilk olarak yayınlanan Uyan! fankiti birçok yönden büyük öneme sahip. Lagari Bilimkurgu burada biraz da özgür yayıncılığın bilimkurgu alanında temsilcisi olmak için çalışıyor.

Fanzin Apartmanı’nda çıkan inceleme yazısında Efe Elmastaş şöyle bahsetmiş: “Halkın yaşamı, yönetenlerin hâkimiyeti altında mücadelesiz, dirençsiz ve ruhsuz bir hal almıştır ve kredilere bağlanmış bir hayat, insanların küçük zevklerine aracılık etmektedir. İşte fankitte yer alan Gecematik bu kredileri ulaşmakta, sistemin basit araçlarından biridir ve mekanizması basit bir prensip üzerine kurulmuştur.  Makine, kullanıcısı uyurken bilinçaltına pompalanan reklamlar aracılıyla tüketici tercihlerine etkide bulunmayı amaçlar ve uyuduğu süre içinde kredi kazandırmaktadır. Kullanıcının yapması gereken tek şey uyumak ve reklam dinlemek. Öyküdeki Hasan isimli karakter de tam da bunu yapmıştır ve sevgilisiyle gidecekleri bir tatilin hayalini gerçekleştirmek için kendisine bir Gecematik edinmiştir.”

İncelemenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Fankitin kapağı ve iç çizimleri Levent Altınkaynak, dizgi kısmı Yasin Gül ve Fankit Başı olarak Mehmet Fatih Balkı tarafından yapılmış.

Uyan! isimli fankitin arka kapağında yer alan gecematik reklamı

Fankitin ön sözünde şu sözler yer alıyor:

Hayal kurmaya ve kurduğumuz hayallerin gerçek olması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

İşte, bu fankit ve peşinden gelecek diğer fankitler bu çabanın bir eseri. Bilim ve kurgu kendi içinde sonsuz ve galibi olmayan bir yarışın içinde. Bilim öne geçtiğinde, kurgu onu takip ediyor. Kurgu öne geçtiğinde ise bilim onun ayak izlerinden yeni bir yol ortaya koyuyor. Bunun yüzlerce örneğini birçok kez gördük. Bu fankit serisi, kendi hedefini ve kendi yolunu açmak üzere.

Öyle de oldu…

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Lagari Bilimkurgu

Lagari Bilimkurgu

info@lagaribilimkurgu.com