Sabit Sorular (8): Ümit Büyükyıldırım
Sabit Sorular, Lagari Bilimkurgu’nun minimalist bir söyleşi projesidir. Sorular kısa ve doğrudandır. Tüm sorular bilimkurgu bağlamında cevaplandırılmalıdır. Memleketimizde bilimkurgu için emek veren insanları tanıma ve tanıtma amacını taşımaktadır.
Ruhşen Doğan Nar
1) Kimsin?
Hayatım boyunca teknoloji ve bilişimle iç içe oldum ve hep bilişim sektörünün içinde kaldım. Bir yandan Bilim.org’un kurucu editörlüğünü ve Bilimkurgu Evreni Facebook grubunun yönetimini sürdürüyorum. Merak eden, araştıran ve yeni şeyler öğrenip denemeyi seven birisiyim.
2) Neden bilimkurgu?
Çok erken yaşlardan itibaren bir gökyüzü merakım oldu. Bunun yanı sıra resimli çocuk ansiklopedilerindeki çizimlere uzun uzun bakarak hayal kurmak ve legolarla uzun süre vakit geçirmek de hayal gücümü ve yaratıcılığımı geliştirdi. Gelişen hayal gücü ve yaratıcılığınızın yanı sıra bir yandan da bilim ve teknolojiyi sevdiğinizde bilimkurguyu sevmek ve hayatınızın önemli bir noktasına koymak da kaçınılmaz oluyor.
Bilimkurguyu sevmemin bir başka nedeni de bana yeni dünyalar açması. Henüz var olmamış şeylerin kurgularını okumak, yazmak ve izlemek heyecan verici.
3) Ne yaptın?
Bilimkurgu çok erken yaşlardan itibaren hayatımda olmasına rağmen bilimkurgu edebiyatı ile tanışmam, daha doğrusu düzenli bilimkurgu edebiyatının hayatıma girmesi biraz geç oldu. Ancak girdiği andan itibaren kısa süre içerisinde kendim de bir şeyler üretmeye başladım.
Şu ana kadar 13 tane kısa bilimkurgu öyküsü, 100 mikro bilimkurgu öyküsü yazdım. 2020’de 100 mikro bilimkurgu öyküsünden derlediğim Bilimkurgu Mikro Öyküler çalışmamı ücretsiz e-kitap olarak yayınladım.
Bu çalışmaların yanı sıra, Türkiye’deki bilimkurgu kültürünün yaygınlaşmasına destek vermek için ilgili Wikipedia maddelerini oluşturdum ve Bilimkurgu Evreni Facebook grubunu kurdum.
4) Ne yapacaksın?
Kısa bilimkurgu öyküleri ve zaman zaman mikro öyküler de yazmaya devam edeceğim. Bilimkurgu öykülerimin sadece bir kısmını yayınladım. Tamamını yayınlayacağım bir öykü derlemesi kitabı düşünüyorum.
Edebiyat dışında bilimkurgu adına üretkenlik gösterebileceğim diğer alanlar da ilgimi çekiyor. Örneğin sadece yazmak değil, belki çizmek, bir şeyler çekmek ya da bilimkurgu ile ilgili bir fiziki bir şey ortaya çıkarmak gibi. Zaman zaman bunlarla ilgili arayışlarım ve araştırmalarım oluyor. Eğer fırsat ve imkân bulabilirsem farklı bir şeyler yapmayı düşünüyor ve istiyorum.
5) Ne okuyalım ve izleyelim?
Bilimkurgu okuma tavsiyelerinde tema ve yazar ayrımı önemli. Örneğin Arthur C. Clarke’ın anlatımındaki detaylı tasvirlerini ben çok beğeniyorum ve okuduğum şeyi gözümde tam olarak canlandırmamı sağlıyor.
Tema olarak uzay, keşif ve gizem temaları bende öne çıkıyor. Ancak genellikle yeni nesil romanlardan ziyade klasikleşmiş eserleri daha etkileyici buluyorum. Yeni bir şeyler keşfetmeye çalışmadan önce bilimkurgu adına önemli klasikleri okumak bence çok isabetli bir seçim olur.
Dizi olarak bilimkurgunun felsefi yönünü en iyi şekilde ele alan Star Trek: The Next Generation’ı kesinlikle önerebilirim. Dizide, bilimkurgu adına inanılmaz çeşitlilikte bir tema zenginliği var. Benim bilimkurgu öykülerini en yoğun yazdığım dönemde hayal gücümü besleyen en önemli kaynaklardan birisiydi.