Röportaj

Sabit Sorular (12): Afşin Kum

Sabit Sorular, Lagari Bilimkurgu’nun minimalist bir söyleşi projesidir. Sorular kısa ve doğrudandır. Tüm sorular bilimkurgu bağlamında cevaplandırılmalıdır. Memleketimizde bilimkurgu için emek veren insanları tanıma ve tanıtma amacını taşımaktadır.

         1) Kimsin?

Baba tarafından mühendis, anne tarafından yazar, telli çalgılar meraklısı, amatör dilbilimci, seçim sistemleri uzmanı, istatistik tutkunu, kartograf, veksilofil, insulafil, conlanger ve bu gibi şeyler…

         2) Neden bilimkurgu?

Bilimkurgu benim için, fikirleri edebiyata dökmenin yolu. Fikirler derken, dünyayı ve hayatın bütününü anlama ve anladığım şekliyle anlatma çabasını kast ediyorum. Bunları hikâyeleştirdiğimde de bir şekilde bilimkurguya denk düşüyorlar.

         3) Ne yaptın?

İki romanım var: Sıcak Kafa ve Kübra. Çeşitli yerlerde yayınlanan öykülerim ve denemelerim var. Ucundan kenarından müzikle uğraşıyorum, internette yayınladığım deneysel kayıtlar var.

         4) Ne yapacaksın?

Tezgâhta bir bilimkurgu romanı daha var, hatta diğerlerine göre biraz daha sert bilimkurgu. Bir öykü kitabı, bir deneme kitabı, bir de müzik teorisi üzerine popüler bilim kitabı niyeti var. Müzik çalışmalarına biraz daha yoğunlaşıp yarım kalan işleri bitirme gibi bir arzum da var. Bunların hepsi olur mu, olursa ne sırayla olur, bilemiyorum.

         5) Ne okuyalım ve izleyelim?

Stanislaw Lem’in Gelecekbilim Kongresi’ni okuyup, üstüne de İsrailli sinemacı Ari Folman’ın bu romandan serbestçe uyarladığı filmi The Congress’i izleyebiliriz mesela.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir cevap yazın