Bilim & Teknoloji

NASA’dan Maymun Katliamı

NASA’nın, Kaliforniya’daki Ames Araştırma Merkezindeki tüm maymunları bir günde öldürdüğü ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre NASA, araştırma merkezindeki 27 maymuna 2019 yılının Şubat ayında ötenazi uyguladı. Bu haber, hayvan hakları grupları arasında öfkeye sebep oldu.

Hayvan hakları savunucularına göre, maymunlar öldürülmek yerine barınaklara gönderilebilirdi. New Mexico Üniversitesi’nden, hayvan etiği uzmanı John Gluck konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Görünüşe göre maymunlar barınak yaşamına değer görülmedi. En azından bir şans verilemez miydi? Basit bir incelik yerine imha. Bunun sorumlularına yazıklar olsun!”

Gazetenin edindiği belgelerde, öldürülen maymunlardan yirmi birinde Parkinson hastalığı olduğu görülüyor. ABD Temsilciler Meclisi üyesi Kathleen Rice, NASA yöneticisi Jim Bridenstine’ı bir açıklama yapmaya çağırdı:

“Yönetici Bridenstine’ın, neden bu hayvanların bir barınakta yaşamak yerine esaret altında tükenip gittiklerini ve ötenaziye kurban gittiklerini açıklamasını dört gözle bekliyorum. “

.

Tüm çabalara rağmen ne yazık ki ABD’deki laboratuar araştırmalarında maymunlar kullanılmaya devam ediyor. Sadece 2017 yılında ABD’de rekor sayıda tam 76.000 maymun, biyomedikal şirketlerince deneylerde kullanıldı.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın