Genel

Lagari Bilimkurgu Açıldı!

Benim masalımda hiçbir zaman gökten üç elma düşmedi ve hiçbir zaman da düşmeyecek. Eğer bir elma istiyorsam ilk önce bir tohuma sahip olmam ve onu toprağa ekmem gerektiğini öğrendim. Öğrettiler. Ve eğer şanslı biriysem o tohum filizlenecek ve yıllar süren yolculuğun sonucunda bir ağaç olacak ve yine şanslı biriysem meyve verecek. Toprak belki gerektiğinden fazla yağmur alacak ve ağaç çürüyecek ya da sizin yıllarca büyüttüğünüz o ağaca tam da meyve vereceği sene bir yıldırım düşecek, bilemezsiniz.

Bir masalın başkahramanı olamadığınız sürece şans sizin yanınızda olmuyor kolay kolay. Etrafınızda padişah kızları, huriler, sizi destekleyen insanlar olmayacak. Hepsinin olduğunu bilirsiniz tıpkı benzer birçok şey gibi ama aynı semtte oturma şerefine bile nail olamazsınız. Hiçbiri ile tanışamazsınız. Tüm hayatınızı doğru gidecek tek şeye adamanız gerekir çünkü. Bahçenize diktiğiniz o elma ağacına.

Kaç elma düşer size bilmiyorum, belki bir, belki yüz ama emin olun bir elma ağacına sahip olduğunuz için Newton olamayacaksınız. Ya da olursunuz. Umarım olursunuz.

Lagari bilimkurgu nasıl başladı?

2018 yılında bir fanzin çıkararak başladı hayatına. Her yıl İzmir’de yapılan bilimkurgu – fantastik temalı bir convention olan İzmirCon ile ilk sayısını yayınladı. İzmirCon çok uzun yıllardır devam ededen bir organizasyon. Lagari Bilimkurgu için iyi bir başlangıç noktası oldu. İlk sayımızı orada açtığımız fanzin masasında duyurduk ve dağıttık. Birçok etkinlikte yer aldık. İki kez Gelecekbilim Geceleri isminde buluşma düzenledik. Devam etmeyi denedik ama hayat telaşı içinde yer yer kaybolduk. Ama buluşmaya gelenler ile temasımız hiç kaybolmadı.

Gelecekbilim Geceleri üzerine Fanzin Apartmanı üzerinden yayınlanan habere mutlaka bir göz atmalısınız. Diğer buluşmalar ve Lagari Bilimkurgu üzerine yapılmış diğer haberlere oradan ulabilirsiniz.

Lagari Bilimkurgu bugüne kadar 5 Sayı Fanzin ve 4 adet Fankit çıkardı. Bunların hepsi birbirinden değerli işler oldu. Çevremizden ve hiç beklemediğimiz noktalardan geri dönüşler aldık. Bu durum bizi daha da heyecanlandırdı. Bilimkurgu alanında daha iyi işler yapabileceğimizi düşündüğümüz için böyle platform yaratmaya karar verdik.

Çıkardığımız fanzin ve fankitlerin hepsi ücretsiz bir şekilde yayınlandı. Site içerisinde zaten onların pdflerini bulabilirsiniz. Fanzin üzerinden hiçbir zaman kar amacı gütmedik.

Lagari Bilimkurgu 3. sayısı

Lagari ailesi olarak fanzin çıkarmaya ve onları basıp her zaman olduğu gibi Türkiye’nin farklı bölgelerine dağıtmaya devam edeceğiz. Hatta yakın zamanda 6. sayı gelecek. Tabii ki bu site sayesinde farklı alanlara kayıp sizlerden destek alarak daha büyük projeler yapmak istiyoruz. İlerleyen günlerde projeler hakkında da bilgiler vermeye çalışacağım.

Bu site içerisinde incelemeler, öyküler ve benzeri birçok şey olacak. Gelecekbilim Geceleri için yaptığımız planlar işlerse onlarla ilgili haberler ve neler yaptığımıza dair bilgiler yine burada olacak.

Sitenin kurucusu olarak aynı zamanda Fanzin Apartmanı isimli bir platformun yürütücülerinden biriyim. Yani burada birçok eski-yeni bilimkurgu fanzini olacak. Uluslararası örneklerini ise mümkün olduğunca hem İngilizce hem de Türkçe olarak yayınlamaya çalışacağız. Geçtiğimiz yıl İzmirCon masasına Türkiye’nin ilk fanzini ve ilk bilimkurgu dergisi olan Antares Bilimkurgu Dergisi’nin tüm işlerini getirip yine ücretsiz dağıtmıştık. Bunların örneklerini yine bu site içerisinde bulabileceksiniz.

Kısaca amacımız geçmiş işleri görüp, okuyup daha ileriye gitmek. Daha iyilerini yapabilmek. Böylece yıllarca verilen emeklerin bir değeri olacaktır. En azından biz öyle düşünüyoruz.

Alsancak’ta Bilimkurgu etkinliği (2018)

Buna benzer bir iki yazım daha olacaktır. Orada zaman zaman beni yalnız bırakmayan insanlara teşekkürler etmek durumundayım. Mesela bunların başında Lagari Bilimkurgu Fanzini ilk hayal ettiğimde yapmam için ısrar eden ve her adımında beni destekleyen Efe Elmastaş var. Bugün bile bu site kurulurken heyecanıma ortak olduğunu biliyorum.

Bizler burada bir tohum ektik tam da arka bahçemize belki sizin de arka bahçenize. Gölgesinde bir şeyler paylaşmak için o ağacın büyümesini izleyeceğiz. Büyümesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Meyvelerinden reçeller, turtalar, yemekler yapacağız. Paylaşmak için diktiğimiz ağacın gölgesinde buluşalım. Belki bir ağaçtan başladığımız bu yolda bir orman yaratırız.

Hep beraber kendi masalımızı kendimiz yazarız. Ne de olsa yaratıcılık, var olan en büyük başkaldırıdır.

Bu düzene boyun eğmek bir şey kazandırmayacak. Toprağa onca sevgi gömdükten sonra biraz da hayal gücü ekelim. Bakalım sonucu ne olacak.

Bilimkurgu Umuttur.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir yanıt yazın