Edebiyat

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık Nedir?

Türkiye’nin en büyük internet kitap satış sitelerinden biri olan Kitapyurdu, beş ay önce Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) hizmetini başlattı.

Yurtdışında yıllardır var olan sistem, ne yazık ki yine gecikmeli olarak Türkiye’ye gelmiş oldu. Ne diyelim, geç olsun güç olmasın.

Beş ay içinde, beş yüzü aşkın kitap KDY sistemiyle yayımlandı. Yani her ay aşağı yukarı yüz kitap bu şekilde yayın hayatına girdi.

POD, Talep Üzerine Baskı

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık, İngilizce ‘Print On Demand’ Türkçe ‘Talep Üzerine Baskı’ teknolojisinin bir nimeti.

Talep Üzerine Baskı ise dijital baskı makinelerinin hayatımıza soktuğu bir yenilik. Geleneksel basımda, genellikle en az 500-1000 adet basılıyor kitaplar.

Talep Üzerine Baskı’da ise o gün ne kadar kitap satıldıysa, o kadar kitap basılıyor. İster bir adet olsun, ister bin adet.

Bunun güzel tarafı, depo sorununun olmaması. Ayrıca, yazar için “Kitabım acaba kaç adet kaldı?”, “Kitaplarım boşu boşuna depoda çürüyor” gibi dertler olmuyor.

Bir de tabii ki, çevre için de çok daha faydalı bir sistem. 1000 adet basılıp sadece 100 adet satan kitap düşünülürse, 900 adetlik kâğıt boşa gitmiyor.

Maliyet

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık, iddia ettiği gibi yazardan herhangi bir ücret almıyor. Ancak bu sistemin tamamen ücretsiz olduğu anlamına gelmiyor.

Bir dosyanın kitap hâline gelmesi için kapağının, mizanpajının ve düzeltisinin yapılması gerekiyor. Eğer bunları kendiniz yapamazsanız, doğal olarak hizmet satın almak zorunda kalıyorsunuz.

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık burada size iki seçenek sunuyor: Ya sitede adı geçen ajanslardan ya da kendi bulduğunuz kişilerden yardım almanızı öneriyor.

Ajansların yüksek fiyatlar istediğini bir kenara yazarsak, eş dost aracılığıyla bulunacak kişilerin çok daha ucuza bu işi halledebileceklerini söyleyebilirim. En azından, ben öyle yaptım.

Eğer kapak ve mizanpaj için InDesign programını kullanmayı biliyorsanız ve düzeltiyi kendiniz yapabiliyorsanız, bundan iyisi Şam’da kayısı!

Telif

KDY’nin en büyük artılarından biri, yazara verdiği telif oranı. Şu anda yazara verilen telif oranı, yüzde 41.5.

Genel olarak, telif oranları yüzde 10’un altındayken; bu telif oranı gerçekten büyük bir nimet.

Ayrıca, KDY’yi takdir ettiğim bir diğer konu ise kitap satışlarında gayet şeffaf olmaları. Şeffaflık açısından, geleneksel yayıncılıkta yayınevinin insafına kalırken; KDY, kitabınızın kaç adet, hangi ilden, saat kaçta satıldığını sistemde açık bir şekilde size sunuyor.

Teliflerin ödenmesi hususunda da hızlılar. Tek eksikleri ise sadece bir banka ile anlaşmış olmaları. Umarım, ilerleyen süreçte birkaç bankayla daha anlaşırlar.

Dağıtım

Ve gelelim, baş belası dağıtıma!

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’ın en büyük eksisi, kitabınızın sadece Kitapyurdu’ndan satılıyor olması. Yani kitabı edinmek isteyenler, başka bir kitap satış sitesinden veya kitapçılardan kitabınızı edinemiyorlar. Kitapyurdu’nu kullanmak zorundalar.

Kitabınızı kitapevi raflarında görmemek üzücü olabilir. Fakat zaten kitabınız büyük bir yayınevinden çıkmadıysa, kitabınızın raflarda durma süresi epey kısa. Bir bakmışsınız, kitabınız raflardan depolara kaldırılmış.

Şu sıralar ateş pahası olan özel kargo firmaları ve durma noktasına gelen PTT, KDY kitaplarının okura ulaşmasında engel teşkil ediyor ne yazık ki.

Baskı Kalitesi

KDY kitaplarının baskı kalitesi açısından, piyasadaki kitaplardan aşağı kalır yanı yok.

Ortalama bir kitap kalitesinde basılıyor.

Eğer işin profesyoneli değilseniz, dijital baskıdan çıkan kitapla geleneksel baskıdan çıkan kitabı ayırt edemeyebilirsiniz.

Tabii, büyük yayınevlerinin lüks baskılı kitaplarını burada bir kenara ayırıyoruz.

Bilimkurgu Mu Yoksa Şiir Mi?

KDY, yayınevi bulamayan bilimkurgu yazarları ve yazar adayları açsısından işe yarayabilir.

Bir köşede duran ve okura ulaşmayı bekleyen bilimkurgu dosyaları için KDY son çözüm olabilir.

Ama burada, dikkat edilmesi gereken bir nokta var: KDY sisteminde kitap çıkmadan önce edisyon, düzelti yapılıyor. Ancak ortada tam olarak bir editör hizmeti olmadığından ötürü, yazarların dosyaları üzerinde sıkı bir çalışma yapması gerekiyor.

Bana sorarsanız, KDY şiir yayıncılığı için birebir.

Şiir kitabı yayımlatmak bu sistemle hiç olmadığı kadar kolay ve düşük maliyetli.

Sonsöz

Kitapyurdu, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’la Türkiye’deki yayıncılık dünyasına önemli bir yenilik getirdi. Benzer uygulamaların yaygınlaşacağı şimdiden belli.

KDY’nin artıları ve eksileri var. Süreç içerisinde eksilerinin düzeltilebileceğini düşünüyorum.

Yazarlardan büyük meblağlar isteyen ve çoğunlukla yazarını mağdur eden Kendin Bastır Yayınevleri için tehlike çanlarının çalmaya başladığını düşünüyorum.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

One thought on “Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık Nedir?

Bir cevap yazın