Film İncelemesi

Gökalp Gönen’den “Avarya”

Yaşlı bir adam sanırım gördüğümüz en anlamlı uzay gemisi ile bir yolculuğa çıkıyor. Yolculuğun amacı, dünyanın bir öncüsü olarak insanlık için yeni bir gelecek kurmak. Dünya’yı bu sebeple bilmediğimiz bir kadere terk ediyor.

İçinde oturduğu geminin robotik gözetmeni, yaşlı adam için gerekli her türlü konforu sağlarken, karakterimiz tüm yolculuk vaktinde derin uyku halinde oluyor. Her yeni uyanışta bulunan gezegeni inceliyor ve uygunluğuna bakıyor. Fakat var olduğu dünyadan daha iyi bir dünya arayışı onun bu yolculuğunu yaldızlı bir kafes içinde hapis cezasına dönüştürüyor.

Gökalp Gönen'in kısa filmi Avarya görseli.

Senaryo ve yönetmen koltuğunda Gökalp Gönen’in oturduğu Avarya isimli bu kısa film belki de son yıllarda çekilmiş en iyi Türk sineması örneği. Kısa film falan diye konuyu kapatmayacağım. Çünkü izleyip “vayy be” dediğim film sayısı birkaç tanedir. Avarya bunların yanında hiç de sırıtmıyor.

İnsan ve Robot Dengesi
Gökalp Gönen'in kısa filmi Avarya görseli. Robot ve Yaşlı adam.

Isaac Asmiov’un Üç Robot Yasasından yola çıkarak ortaya konulan senaryo, robot ve insan arasındaki çatışmayı anlatıyor. Bu trajik durumda kendi içinde karmaşasıyla tekrarlanan sahnelerle düşünce tekrar ve tekrar masaya yatırılıyor.

2019 yılında yayınlanan 20 dakikalık animasyon filmi 2 yıllık bir üretimin sonucunda ortaya çıkmış. Çekirdek bir ekibin çalışmasının ürünü olan Avarya uluslararası 70’den fazla festivalde gösterilmiş. 38. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü de dahil olmak üzere toplamda 25 ödüle layık görülen ve geçtiğimiz hafta Short of the Week seçkisiyle sunulan animasyon film sizi kısa bir süre olsa bile bambaşka bir dünyaya davet ediyor.

Filmi aşağıdan izleyebilirsiniz.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Mehmet Fatih Balkı

Mehmet Fatih Balkı

1993 İstanbul doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Eğitim öğretim hayatı boyunca birçok bilimsel proje içerisinde bulundu. Çevre üzerine yaptığı projeler ile Türkiye ve bölgesel dereceler kazandı. 2015 yılından beri fanzin okuru ve emekçisidir. 2016 yılında Parantez İçi Fanzin 2018 yılında ise Lagari Bilimkurgu fanzinlerini çıkarmaya başladı. Lagari Bilimkurgu adı altında Yerli ve uluslararası bilimkurgu yazarların işlerini fankit ve fanzin olarak yayınladı. Şu an yayınlanmış bir fankiti bulunmaktadır. Fanzin tarihi üzerine araştırmaları halen devam etmektedir. Elindeki yerli ve uluslararası fanzin arşivlerini bir gün "Fanzin Müzesi" adı altında sergilemeyi hayal etmektedir.

Bir yanıt yazın