Bilim & Teknoloji

Galaksimizde 36 Uzaylı Uygarlık Olabilir

The Astrophysical Journal dergisindeki yeni bir araştırmaya göre, galaksimizde bir yerlerde saklanan ve iletişim kurma becerisine sahip onlarca akıllı, uzaylı uygarlık olabileceği iddia edildi.

Araştırmanın baş yazarı, Nottingham Üniversitesi’nde Astrofizik profesörü Christopher Conselice, yaptığı açıklamada şunları dile getiriyor:

“Dünya’da olduğu gibi, akıllı yaşamın bir gezegende ortaya çıkması için 5 milyar yıl gerektiğini göz önüne aldığımızda; galaksimizde en az onlarca aktif uygarlık olması gerektiğini görüyoruz.”

“Buradaki ana fikir, evrime bakmak; ama kozmik açıdan,” diye ekliyor.

Araştırmacılar, göz önüne alınan rakamların, Samanyolu Galaksisi’nde bir takım teknolojik uygarlıkların var olduğunu desteklediğini düşünüyor.

Araştırmanın başka bir yazarı ve Nottingham Üniversitesi’nde Astrofizik yardımcı doçenti Tom Westby ise açıklamasında şöyle söylüyor:

“Güneş’in ihtiyaç duyduğu metal içeriğe sahip olma kriterine göre, ki Güneş nispeten metal açısından zengindir, galaksimizde en az 36 aktif uygarlığın olması gerektiğini hesapladık. Daha önceki tahminler, akıllı tahminlere ve görüşlere dayalı olduğu için büyük farklılıklar gösterebiliyor. Bizim araştırmamız ise yeni bilgileri kullanarak, varsayımları sadeleştirdi; böylece elimizde sabit bir rakam oldu.”

İki Olasılık

Araştırmanın insanı heyecanlandıran sonuçları olduğu gibi, insanı üzen sonuçları da var: Öncelikle, ortalama bir uzaylı uygarlık bizden en az 17.000 ışık yılı uzakta olabilir. Şu anki bilimsel kapasitemizle, bu uzaklığı aşmamızın hiçbir olanağı yok. İkinci olarak ise, galaksimizdeki tüm diğer uygarlıklar çoktan yok olmuş olabilir.

Her şeye rağmen, uzaylı uygarlıkları bulmak bizim kendi uygarlığımız hakkında bizim için değerli ipuçları sağlayabilir.

Son olarak, Profesör Christopher Conselice’in sözlerine kulak verelim:

“Eğer galaksimizde akıllı yaşamın yaygın olduğunu bulursak bu, uygarlığımızın birkaç yüzyıldan daha fazla hayatta kalabileceğini ortaya koyabilir. Diğer bir seçenek ise galaksimizde başka bir uygarlığın olmaması ve bu, bizim uzun dönemli varoluşumuz için kötü bir işaret anlamına gelebilir. Başka hiçbir akıllı uygarlık bulamasak da, uzaylı akıllı yaşam formlarını araştırarak, kendi geleceğimizi ve kaderimizi keşfedebiliriz.”

Bakalım, gelecek bize neler gösterecek!

Galaksimizde yer alan onlarca farklı uygarlık mı, yoksa koskoca galakside tek başına kalmış insanlık mı?

Siz ne düşünüyorsunuz?

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir cevap yazın