Fütürist Çizgi Uyarlamalar: Bu Seriler Neden Var?
Fütürist Çizgi Uyarlamalar: Bu Seriler Neden Var? Yazı bitince kafanızda benzer bir soru oluşabilir.
Çocukluğumuzun bilimkurgu çizgi filmleri deyince aklınıza ne geliyor? Jetgiller gibi eski dönemin retro düşleri mi yoksa Ben 10 gibi modern maceralar mı? Doksanlarda Batman: The Animated Series ve onu takip eden süper kahraman çizgi dizilerinin popülerliğiyle başlayan fütürist süper kahraman furyası var bir de…
Cartoon Network’ün Ben 10, Generator Rex, Secret Saturdays gibi başarılı macera serilerini de bu akıma dayandırabiliriz ama bu yazıda neden var oldukları konusunda kimsenin bir fikri olmadığı ucubik ve fütürist çizgi uyarlamalardan bahsedeceğiz.
Gelecekte veya gelecekvari ortamlarda geçen, görece realist çizimlere sahip çizgi filmler tutuyor, elimizde de yıllardır sevilen karakterler var; neden o karakterleri gelecekte yaşayan ergenlik çağında süper kahramanlar yapmayalım ki şiarıyla ortaya çıkan serilere çocukluğunuzda maruz kalmış, hatta bu dizileri severek izlemiş olabilirsiniz. Şu anda geriye dönüp baktığınızda berbat animasyonlar, yaratıcılıktan uzak çizimler ve sığ hikayelerden başka bir şey göremeyeceksiniz. Doksanların ortasında başlayan fütürist çizgi uyarlamalar akımı, maalesef 2010’lara kadar devam etti.
Phantom 2040
Akımın öncüsü diyebileceğimiz Phantom 2040, haleflerine kıyasla başarılı diyebileceğimiz çizim ve animasyonlara sahip. Yine de doksanlar jenerikliğini sonuna kadar gösteriyor. Dizi, 1994’ten 1996’ya kadar yayınlandı.
Sherlock Holmes in the 22nd Century
Meşhur dedektifin hayran kitlesi sağ olsun, Sherlock Holmes in the 22nd Century listedeki en bilinen animasyon. Seri 1999’dan 2001 yılına kadar yayınlandı.
Loonatics Unleashed
Bu uyarlamaların muhtemelen en anlamsızı olan Loonatics Unleashed 2005 yılında başlayıp 2007 yılında bitti. Bugs Bunny, Duffy Duck, Sylvester, Tazmanya Canavarı, Road Runner ve Lola Bunny’nin fütürist versiyonlarını gördüğümüz çizgi filmin tek komik yönü, Looney Tunes karakterleriyle ciddi bir süper kahraman hikayesi anlatmaya çalışması. Loonatics kimdir, süper güçlerini nasıl kazanmışlardır gibi sorulara cevap verilmediği; her seferinde başka bir sıkıcı haftanın kötüsüyle savaşıldığı için iyi bir süper kahraman çizgi filmi olduğu da söylenemez. Yine de Looney Tunes’un kalbimizdeki yeri, bu seriyi diğerlerinden biraz daha izlenilebilir yapıyor. Ülkemizde de yayınlandığı için çok eskiden denk gelmiş olabilirsiniz.
Zorro: Generation Z
Antonio Banderas’lı filmlerin gazıyla 2006-2008 yılları arasında yayınlanan çizgi dizi, bir dönem Türk televizyonlarında da gösterilmişti.
DinoSquad
Bu son örneğimizde, genç süper kahramanlar haline getirilen karakterler dinozorlar… Dinozora dönüşme gücü kazanan bir grup öğrencinin maceralarını anlatan çizgi film 2007-2008 seneleri arasında yayınlandı. DinoSquad da ülkemizde yayınlanmış dizilerden.