Fikirlerle Dolu Bir Bilim Kitabı: Dünya Dışında Kolonileşme
Son zamanlarda şans bulamayan birçok yazar KDY (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık) ile kitaplarını bastırıyor. Birçok bilimkurgu, fantastik ve şiir üzerine kitap basıldı. Ne kadarı başarılı oldu bilemiyorum ama KDY sistemini amacında kullanan biri olarak Özkan Bavlı’yı görüyorum. Dünya Dışında Kolonileşme kitabı ile düşüncelerini derliyor.
KDY hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sitemizin bilim ve teknoloji alanını sırtlayan yazarlardan Özkan Bavlı geçtiğimiz aylarda “Dünya Dışında Kolonileşme” isimli bir kitap çıkardı. Kitap kolonileşme, dünya dışı yaşam, dünyamızın evrimleşmesi, mikroorganizmalar, salgınlar gibi birçok konuya bir şekilde değiniyor.
Yazar bu kitabı yazarak aslında düşüncelerini ve bazı konuları derleyip toplamak istemiş fakat bu konuda ne kadar başarılı olmuş bilemiyorum. Kitap birçok konuda sizi düşünmeye ve araştırmaya teşvik ediyor. Fakat bu durum hem iyi hem de kötü. Neden? diye soracak olursanız şöyle açıklayayım:
Öncelikle kitap bir şeylerin cevabı olarak yazılmışsa da ilk sayfalarından orta sayfalara kadar sorduğu sorulara yine soru ile cevaplıyor bu da okuyucuyu tatmin etmiyor.
Yazarın daha önce birçok kısa yazısını okudum ama uzun yazılarda her ne kadar bir bilim kitabı olsa bile olay örgüsünü kaçırdığını düşünüyorum. Benzer konulara farklı sayfalarda tekrar ve tekrar benzer şekilde değiniyor.
Kitabın önemli olmasının sebeplerinden biri birçok konuya değinmesi ama bu durum hem bazı şeylerin yüzeysel kalmasına hem de yakın konular üzerinden tekrara düşmesine neden olmuş.
Böyle bir kitabın varlığını önemli buluyorum. Özkan Bavlı ile kitap üzerine görüştüğümde bu kitabın onun için sadece bir deneme olduğunu söylemişti. Yani bu kitabın en büyük amacı yazar için gelecekte ortaya koyacağı dosya için geri dönüş toplamak. Bunu takdir edilesi buluyorum.
Kitabı okurken bilimsel ve teknoloji alanlarında olan gelişmeleri görebiliyorsunuz. Uzay yolculukları, Marsı dünyalaştırma gibi konularda olan gelişmeleri, deneyleri çok iyi araştırmış yazar. Farklı kaynakları kullanarak elindeki bilginin doğruluğunu kontrol etmiş.
Kaynakça kısmında farklı gazetelerin linklerini görüyorsunuz. Aslında bunlar önemli başlıklar, fakat ülkemiz gazeteciliğini yetersiz ve kalitesiz bulduğum için bana biraz gereksiz geldi. Doğru bir kaynakça olmamış. Direkt haberin geldiği yer kaynak gösterilseydi daha iyi olabilirdi.
Dünya dışında kolonileşme aslında kitabın dediği gibi büyük bir problem. Olmalı mı olmamalı m? Ya da buna mecbur mu kalacağız, gelecek bu durumu mutlaka cevaplayacaktır. O kadar beklemeyeyim en azından biraz bilgi sahibi olayım diyorsanız kitaba bir şans verip okumanızı tavsiye ederim.
Dünya Dışında Kolonileşme kitabı Özkan Bavlı’nın bilim dünyasına gönderdiği ilk sonda diyebiliriz. Ortaya çıkan veriler ile çok daha iyilerini yapabileceğine inanıyorum.
Kitabı edinmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Okursanız yazara mutlaka bir selam edin.
Eleştirilere cevap olarak;
Bu kitap benim ilk yazarlık deneyimim olduğu için kitapta bazı acemilikler göze çarpabilir. Hele ki kitabı inceleyen kişi de iyi bir yazar olup, yıllardan beri fanzin işiyle uğraşan ve bu sayede onlarca yazarın eserini inceleyerek yayımlanmaya hazır hale getiren bir kişi olursa.
Yazım tekniği ve kurgusal hataları bir kenara bırakırsak kitabı okuyanlarla birlikte bu yazıda da yer alan bazı ortak eleştirilere cevap vermek isterim.
Kitapta başka gezegenlere tesisler kurmak, madenleri işlemek gibi çoğunluk için normal olan bu faaliyetlere karşı çıkarken, özellikle başka gezegenlerde insanların koruyucu bir ekipman olmadan asla dolaşamayacağını iddia ediyorum. Dünyalaştırma adı altında yapılmak istenenlerin yanlış olduğunu, dünyadaki hataların bir tekrarı, yeni tip bir sömürgecilik anlayışı olduğunu savunuyorum. Gerekçelerini de anlatıyorum.
Kuşkusuz bu fikirler çok iddialı. Bakış açımın anlaşılabilmesi için konuları tartışmaya açmak istiyorum. İnsanların başka seçenekler üzerinde de düşünmesini istiyorum. Bu sebeple sorulara yine sorularla cevap veriyormuş gibi görünüyor olabilir. Bu sorduğum soruların ve anlattığım gerekçelerin pek çoğunu belki de ilk kez görecekesiniz. Belki de bu konuda daha önce size normal gelen düşünce ve davranışlar size de yanlış gelmeye başlaycak.
Bununla birlikte bu girişimlere karşı çıkarken bazı konuların çözümü bende de yok malesef. Keşke olsa. Ama bu konuyu tartışmak ve farklı düşünmek için bu durum engel değil. Bazı konuların yüzeysel kalmasının sebebi bu olabilir.
Diğer yandan bu kitapta uzay bilimlerinin alanı olan pek çok konuyu derinlemesine anlatmam mümkün değil. Kitap, bilim kurgu ve uzay konularına meraklı insanlara hitap ederken, okuyucuların bazı temel astronomi konularını bildikleri varsayılmıştır.
Aslında kitabın temelini 4 kitap oluşturuyor. Mikrobiyata Ed Yong, Astrobiyoloji David C. Catling Dünyada ve Evrende Yaşam, Yaşmın Kökeni Peter M. Hoffman, İnsanlığın Geleceği Michio Kaku bu kitapların çok sağlam referanslar olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan astronomi ile ilgili genel bilgiler her yerden bulunabileceği için takip ettiğim siteleri referans göstererek onlara destek olmaya çalıştım. Genel astronomi konularında boş şeyler yazmayacaklarını düşünüyorum. Varsa lütfen beni uyarın.
Yazım tekniği ve kurguyla alakalı eleştirileri bir kenara bırakacak olursak, bu yazıdaki eleştirilerde görüşlerime karşı bir itiraz olmadığına göre, yazarın görüşlerime katıldığını varsayabilir miyim?
Kitap hakkında bu değerlendirme yazısı benim için çok değerli, tekrar teşekkür ederim.