Röportaj

Sabit Sorular (5): İsmail Yamanol

Sabit Sorular, Lagari Bilimkurgu’nun minimalist bir söyleşi projesidir. Sorular kısa ve doğrudandır. Tüm sorular bilimkurgu bağlamında cevaplandırılmalıdır. Memleketimizde bilimkurgu için emek veren insanları tanıma ve tanıtma amacını taşımaktadır.

            Ruhşen Doğan Nar

         1) Kimsin?

Kim olduğumu anlatmak ve bir bakıma kendimi tanımlamak en sevmediğim eylemler arasında. Zira tanım sınırlar çizdiğinden, insanın kendini tanımlaması aynı zamanda kendi sınırlarını da çizmesi gibi bir şey. Ancak bilmeyenler ve merak edenler için birkaç kelam etmek gerekirse, uzun yıllardır Bilimkurgu Kulübü’nü var etmeye, ülkemizde bilimkurgu kültürünün gelişip yaygınlaşmasını sağlamaya çalışan bir hayalperest ve sergüzeştim.

         2) Neden bilimkurgu?

Küçük yaşlardan itibaren hayatı, insanı, toplumu, geleceği ve evreni anlamanın önemine inandım. Bu ve benzer nedenlerden dolayı bilimkurguya daima ilgi duydum. Bunda okuduğum pek çok bilimkurgu romanın da etkisi oldu elbette. Bilimkurgu bana felsefe yapmaktan farksız geldi hep. Sonuçta geleceği merak edip düşlemek, onu anlamaya ve öngörmeye çalışmak, zamanın getireceklerine hazırlanmak sadece bilimkurgunun değil, aynı zamanda felsefenin de ana amaçlarından biri. Örneğin “Daha iyi bir toplum nasıl kurulabilir?” sorusunu felsefe yaparak da irdeleyebilir, bilimkurgu yazarak da tartışabilirsiniz.

         3) Ne yaptın?

Bilimkurguyu çok sevdim, başkaları da sevsin istedim. Bu uğurda elimden ne geliyorsa yapmaya çalıştım; gücüm ve soluğum yettiğince…

         4) Ne yapacaksın?

Röportajı bitirir bitirmez kendime bir fincan kahve dolduracağım ve onu yudumlarken bilimkurgu için daha başka neler yapabileceğimi düşüneceğim.

         5) Ne okuyalım ve izleyelim?

Bunu Google’a sorsana delikanlı!

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın