Sabit Sorular (7): Aşkın Güngör
Sabit Sorular, Lagari Bilimkurgu’nun minimalist bir söyleşi projesidir. Sorular kısa ve doğrudandır. Tüm sorular bilimkurgu bağlamında cevaplandırılmalıdır. Memleketimizde bilimkurgu için emek veren insanları tanıma ve tanıtma amacını taşımaktadır.
Ruhşen Doğan Nar
1) Kimsin?
Ben Aşkın Güngör. 1972 İstanbul doğumluyum. 1990 yılında Alfa Çizgiroman Yayınları’nda çalışmaya başladıktan sonra yayın piyasasından kısa aralar dışında hiç ayrılmadım. Çocuk, gençlik ve yetişkin edebiyatına hem yazar hem de editör olarak destek verdim, veriyorum.
2) Neden bilimkurgu?
Oldum olası sınırları merak ettiğim için. Daha altı yedi yaşlarımdayken gecekondumuzun bahçesinde serili kilime sırtüstü yatar, yıldızlara bakar, artlarında ne olduğunu merak ederdim. Dönemin siyah beyaz TRT’sinin o dönemlerde yayımladığı Uzay Yolu, Galactica, Ay Üssü Alfa, Logan’ın Kaçışı gibi dizilerin de türe hayranlık duymamda büyük katkısı oldu. Benim gibi çocukluğunu 80’li yıllarda geçirenlerin çok iyi bildiği Yaman Çocuk, Milliyet Çocuk, Tercüman Çocuk gibi dergilerde yer verilen bilimkurgu temalı çizgiromanların içimdeki sevgiyi pekiştirdiğini söylemem gerek. Sonrasında gelsin Jules Verne’ler, gitsin Asimov’lar…
3) Ne yaptın?
Çok sevgili Bülent Akkoç (kendisine şifalar diliyorum) önderliğinde yayımlanan Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nde öyküler yazarak türe yerli içerik üretmeye başladım. 1997’deki askerlik görevim sırasında çizgili defterlere yazmaya başladığım Gohor Kıyametten Sonra 2003 yılında tamamlandı ve yayınevinin isteği doğrultusunda ikiye bölünerek Gohor Cam Kent ile Gohor Kurtlar Yolu adlarıyla yayımlandı. Aynı yıl profesyonel editörlüğe geçişim gerçekleşti ve bugüne dek onlarca bilimkurgunun okurla buluşmasında aktif rol aldım. Araya yine bana ait kurguları da yerleştirdim elbette. 2007 yılında içinde bilimkurgusal öğeler de barındıran Mesih’in Klonu, birtakım seçkilere verdiğim öyküleri saymazsak, yetişkin edebiyatına yönelik son eserim oldu. Bunun sebebi küskünlük diyebiliriz belki, uzun mevzu, başka yazının konusu. Ondan beridir Tudem, Bilgi, Bu Yayınevi, Puhu Kitap gibi yayınevlerinde sadece çocuk ve gençlik edebiyatına ait kitaplarımla yer almayı tercih ediyorum. Eh tabii gerek yayınevlerine gerekse de bireysel isteklere bağlı olarak editöryal çalışmalarıma da devam ediyorum.
4) Ne yapacaksın?
Çocuk ve gençler üretmeye devam edeceğim. Yetişkinler için yazmaya başladığım ama bahsettiğim küskünlük nedeniyle yarım kalmış kitaplarla dolu bilgisayarım. Bir gün içimde bir şeyler tamir olursa onlar da sıraya girer belki, emin değilim. Editörlük devam ediyor tabii, o da ayrı.
5) Ne okuyalım ve izleyelim?
2003 yılında mini dizisi çekilen, 2004 yılında da ana serisi başlayıp 4 sezonda tamamlanan Battlestar Galactica uzun zaman sonra büyük keyifle izlediğim ilk bilimkurgu dizisi olmuştu. Bu tip sorular geldiği her seferde onu öneriyorum. Ancak Kaptan Kirk ile Mister Spack sonrası Star Trek dizilerine mesafeli durmuş benim gibi aklıevveller varsa, onlara da özellikle Next Generation ile Voyager dizilerini önerebilirim.
Okumak için çok geniş bir yelpaze sunabilirim ama kendimi kısıtlayarak hem edebi gücüne hem de kurgusal dünyalarına büyük hayranlık duyduğum Ray Bradbury demekle yetineceğim. Elinize geçen hemen her eserinden keyif alacağınızı düşünüyorum.