Röportaj

Sabit Sorular (6): Murat K. Beşiroğlu

Sabit Sorular, Lagari Bilimkurgu’nun minimalist bir söyleşi projesidir. Sorular kısa ve doğrudandır. Tüm sorular bilimkurgu bağlamında cevaplandırılmalıdır. Memleketimizde bilimkurgu için emek veren insanları tanıma ve tanıtma amacını taşımaktadır.

            Ruhşen Doğan Nar

         1) Kimsin?

Uzun yıllar bankacılık yapmış edebiyat tutkunu bir mühendisim. Nuray’ın eşi, Yiğit’in ve Nehir’in babasıyım.Şimdilerde tam zamanlı olarak bilimkurgu öykü ve romanları yazıyorum.

         2) Neden bilimkurgu?

Öncelikle neden bilimkurgu türünde yazdığımı açıklayarak başlamak istiyorum. Zaman zaman biri ya da diğeri öne çıksa da bilime ve edebiyata öteden beri ilgi duymuşumdum. Bilim dünyayı bilgi ve akılla kavramamıza olanak sağlıyor. Sanat ise duygularımıza ve güzellik duygumuza hitap ederek bu kavrayışı bir üst boyuta taşıyor. Bilimkurgu yazmayı akılla sezgiyi, bilgiyle yaratıcığı bir arada kullanma imkânı sunduğu için seviyorum.

‘Neden bilimkurgu okumalıyız’ sorusuna ise kısaca ‘faydalı ve eğlenceli olduğu için’ biçiminde yanıt verebilirim. Bilimkurgu okumak faydalıdır çünkü bizi geleceğe hazırlar, hayal gücümüzü geliştirir ve bizlere başka türlü hayatların mümkün olduğunu gösterir. Bilimkurgu okumanın neden eğlenceli olduğunu açıklamaya gerek yok herhalde; jetpackle göklerde gezinmenin güzel olduğunu herkes bilir.

         3) Ne yaptın?

Edebiyatla üniversite yıllarımda ilgilenmeye başladım. 30’lu yaşlarımın ortalarına kadar ana akım edebiyat ağırlıklı yoğun okumalar yaptım ve izleyen dönemde yazı denemelerine başladım. 2011 yılında TBD’nin bilimkurgu öykü yarışmasında ‘Anlam Satan Android’ isimli öykümle bir üçüncülük ödülü aldım. Bu ödülün verdiği cesaretle edebiyat çalışmalarımın rotasını bilimkurguya çevirdim. Önce Rüya Sanatçısı ve ardından Ogox romanımı yazdım. 2018 yılında edebi çalışmalarıma daha fazla zaman ayırabilmek için çalıştığım bankadan ayrıldım ve Aşk Algoritması romanımı yazdım. Bu dönemde Bilimkurgu Kulübü, Yerli Bilimkurgu Yükseliyor, Esrarengiz Hikayeler, Lagari Fanzin gibi mecralarda bilimkurgu öykülerim yayınlandı. Geçen yıl bilimkurgu öykülerimi Schrödinger’in Papağanı ve Dördüncü Dünya isimleriyle kitaplaştırdım. Geçtiğimiz aylarda Bir Zaman Gezgininin Anıları isimli romanım yayınlandı. Yukarıda adını andığım altı kitap halen kitap satışı yapan internet siteleri üzerinden temin edilebiliyor. Ayrıca, Antik Çağın Robotları ve Android Adası isimli kısa romanlarım ile Gökteki Küre isimli öykü kitabı dosyamın yayınlanması için çeşitli yayınevleriyle temas halindeyim.

         4) Ne yapacaksın?

Şu anda psikolojik yönü ağır basan yeni bir bilimkurgu romanı projesi üzerinde çalışıyorum. Hacimli bir roman olacak, dolayısıyla ancak 2022 yılında tamamlayabileceğimi tahmin ediyorum. Sonrası için net bir plan yapmadım. Bilimkurgu eserleri yazmanın yanı sıra Türkiye’de bilimkurgu kültürünün gelişmesine yönelik çalışmalar yapmak istediğimi söyleyebilirim.

         5) Ne okuyalım ve izleyelim?

Philip K. Dick’in toplu öykülerinin ilk üç cildi Alfa Yayınları tarafından basılmış durumda. Gündelik hayat ile bilimkurgu öğelerinin ustaca harmanlandığı bu öyküleri beğenerek okumuştum. İçerdikleri yaratıcılık dozu, konularının çeşitliliği ve başarılı tasvirleri nedeniyle eşsiz olduğunu düşündüğüm bu öyküleri okumanızı hararetle tavsiye ederim.

Öykü derleme kitaplarının Türk bilimkurgu yazarlarının kalemleriyle tanışmak için iyi birer başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. İletişim Yayınları tarafından basılan Dünyalılar kitabını, Bilimkurgu Kulübü yazarları tarafından oluşturulan Yeryüzü Müzesi kitabını ve Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Platformu tarafından bastırılan öykü seçkisi kitaplarını bu bağlamda tavsiye edebilirim. Tek yazara ait öykü kitaplarını tercih edenlere ise Müfit Özdeş’in Son Tiryaki’sini ve Ruhşen Doğan Nar’ın İçimdeki Robot’unu-ve elbette kendi öykü kitaplarımı- tavsiye edebilirim.

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın