Genel

Dünya Astronomi Günü

Yaşadığımızın hayatın farklı alanlarına dair farkındalık yaratmak ve verdiğimiz önemi ifade ermek için günler ve haftalar icat etmek, sıklıkla yaptığımız bir şey. Her sene belirlenmiş bir tarihi bahsi geçen etkinliğe mal edip o günü/günleri özel kılma girişimlerimiz birçok alanda karşımıza çıkıyor. Anneler Günü, Sevgililer Günü, Dünya Dans Günü gibi tarihlere ilk kez 1973 yılında kutlanan Dünya Astronomi Günü’nü de dahil edebiliriz.

Amerika’da kutlanmaya başlanan Dünya Astronomi Günü, az evvel örnek olarak saydığım tarihlerden biraz daha farklı bir mekaniğe sahip. Mesela sevgilinize oyuncak ayı almanız gereken özel günlerin sayısı bir gün (14 Şubat) ile sınırlıdır. Ancak astronomiye dair bu özel günü senede iki kez kutluyoruz. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Ay’ın hareketleri doğrultusunda değişen gün ve aylarda. Bu da bizi ikinci özelliğine, sabit değil değişken olması durumuna götürüyor. Anneler Günü her yıl Mayıs ayının ilk Pazar gününde kutlanır. Dünya Astronomi Günü ise 15 Nisan – 15 Mayıs ve 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında, uydumuzun hareketlerine endeksli olarak kutlanır. Bu değişkenlik durumu en mantıklı karar olmuş. Sonsuz bir döngüyle, uzayın derinliklerinde hareket eden gök cisimleri için sabit tarihler seçmek, tabiri caizse işin doğasına aykırı olurdu. Açıkçası bu özellikleri bile bugünü hatırlanmaya değer, ortamlarda anlatmaklık tarihler arasında saymaya yeter de artar.

Anneler Günü, Sevgililer Günü, Dünya Dans Günü gibi tarihlere ilk kez 1973 yılında kutlanan Dünya Astronomi Günü’nü de dahil edebiliriz.

Fikir babası olarak Kuzey Kaliforniya Astronomi Derneği başkanı Doug Berker ismini görüyoruz. Böyle bir günün takvimlerde yer almasını arzu etmesinin sebebinin tabi ki bu bilim dalına olan ilgiyi arttırmak olduğunu görüyoruz. Gayet makul bir sebep. Her yıl ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde farklı etkinliklerle kutlandığını görüyoruz. Ay, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimlerine dair ilgimizin 365 günlük takvimlerimizin bir gününde yer aldığını görmek eğlenceli bir durum. Her ne kadar sevdiğiniz insana hediye almayı unuttuğunuz malum tarih kadar önemli olmasa da yine de unutmamak da fayda var.

Yıldızlara, uzayın derinliklerine ve tabi ki geleceğe dair merakınız hep canlı kalsın. Dünya Astronomi Gününüz Kutlu Olsun!

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Zülfikar Yamaç

Zülfikar Yamaç

Beş yılı aşkın bir süredir kitap mağazalarında çalışıyor. Hemen hemen aynı zamandan bu yana çeşitli internet sitelerinde ve dergilerde kitap inceleme ve eleştiri yazıları yazdı, yazmaya devam ediyor. Bilimkurgu kitapları ile arası iyi. YouTube işlerine de bulaştı. Bilimkurgu Sözlüğü yazıyor, ne zaman biter bilinmez.

Bir yanıt yazın