Bilim & Teknoloji

Gelecekte Robotlarla Seks

Gelecekte hem fiziksel hem de zihinsel olarak mükemmel insansı robotlar yapmak mümkün olabilirse, belki de insansı robotların en çok kullanıldığı alandan birisi de cinsellik olabilir.

Bir önceki yazımda “insansı yapay zekâya sahip robotlar ya da makineler yeni bir insan türü olabilir mi?” sorusunu tartışmıştım. Özellikle robot etiği ve robot hakları ekseninde takılıp kalan konunun bir de cinsellik ve cinsel sömürü boyutu var.

Binlerce yıldan bu yana insanlar mastürbasyon amaçlı pek çok alet kullanmışlardır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu araçlar farklı işlevler de kazandılar.  Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bu araçların bazıları bilinç ve kişilik kazanma yolunda ilerliyorlar.

sex robotu harmony

Özellikle uzun bir zamandır üretimi yapılan seks robotları artık yapay zekâ ile donatılıyorlar. Abbys Creation firmasının ürettiği Harmony isimli seks robotu verdiği cinsel tepkiler dışında bilim, felsefe, mizah gibi konularda sohbet edilebiliyor, sorulan sorulara mantıklı cevaplar verebiliyor.

Günümüzde üretilmiş seks robotları fiziksel olarak vitrin mankeninden hallice görünüyorlar. Ancak nano teknolojinin gelişmesi ile birlikte gelecekte insan anotomisine eş, insan dokusuna benzer sentetik materyallerden insana daha çok benzeyen robotlar yapılabilir.

Bununla birlikte daha pek çok firma yapay zekâlı seks robotları üretmeye başladı. Japonlar eskiden beri bu işin öncüsüydüler. Ancak yapılan robotlar ya standart tepkilere sahipti ya da kişinin isteklerine göre manuel olarak özelleştirmek gerekiyordu.

Yapay zekâ konusundaki yeni yaklaşımlarla birlikte artık robotlar insanların davranışlarını öğrenerek kendiliğinden kişiselleştirilmiş tepkiler verebiliyorlar. 

Robotlar birlikte oldukları insanlarla sohbet ederek onların kişiliği ve tercihleri hakkında bilgileri toplayıp öğreniyorlar. Kendilerine karşı yapılan davranışları da öğrenerek doğru zamanda doğru tepkiler vermeye çalışıyorlar.

Robotların konuşmaları çoğunlukla partnerini yüceltmek, gururunu okşamak amacı güdüyor. Partnerinin duymak isteyeceği şeyleri söylüyorlar.

Amaç burada cinsellik olduğu için bu beklenen bir yaklaşım olabilir, ancak insanlarla farklı amaçlarla da ilişki kurabilen, onlarla aşk yaşayabilen, evlenebilen yapay zekâlı robotlardan da bu yaklaşımı beklemeli miyiz?

İnsan ilişkilerinde empati yaparak ve karşımızdaki insanların duygularını da düşünerek ona göre tepkiler veriyor, ona göre iletişim kuruyoruz. Olumsuz davrandığımızda olumsuz tepkiler alabileceğimizi biliyoruz. Ancak burada durum farklı olabilir.

Yapay zekâlı robotlar hizmet odaklı bir yaklaşım içerisinde geliştirilip kullanılacağı için robotun tepkileri buna göre ayarlanacak ve insan ilişkilerindeki empati belki de robotlar için ortadan kalkabilecektir.

İnsanlar Neden Seks Robotlarına İhtiyaç Duyarlar?

İnsanlar cinsel olarak çok farklı tavırlar sergileme eğilimindedirler. Bilindiği üzere herkes hayatında istek ve arzularına karşılık verebilecek bir sevgili, bir eş bulma derdinde. 

Hayatımızda olan insanlar her zaman her istediğimize her an karşılık veremeyebilirler. Partnerimizin cinsel arzularımıza karşılık verebilmesi için onu harekete geçirecek bazı süreçleri tamamlamamız gerekir.

Bu süreç pek çok insan için çok sıkıcı olabilir ya da bu konuda beceriksiz olabilir. İnsanlar birlikte olmayı başarsa bile tam istediği şekilde olmayabilir. Günümüzde insanlar arasındaki pek çok ilişki ve evlilik bu tatminsizlik sebebiyle bitmektedir.

Pek çok insanın cinsel açıdan çok farklı, tuhaf denebilecek beklentileri olabilir ve bu beklentiler toplum tarafından ya da partneri tarafından hoş karşılanmadığı için arzularını bastırarak hayatını acı çekerek geçirebilir ya da bu işi para karşılığı yapan insanlarla tatmin yoluna gidebilir.

Kişiden kişiye değişmekle birlikte insansı yapay zekâya sahip seks robotları pek çok insanın cinsel hayatında devrim yaratabilir. Bugün sadece seks oyuncağı olarak tanımlanan şeyler gelecekte pek çok insanın sevgilisi, eşi olabilir.

İnsanların cinsel eğilimleri analiz edilerek tasarlanmış robot sevgililer insanların en tuhaf en ulaşılmaz arzularını karşılayacak şekilde üretilebilirler.

Diğer yandan seks robotlarını kendisi ve ailesi için gerçek bir birey gibi kabullenip birlikte yaşayan insanlar da var. Cinsellik dışında insan ilişkilerine dair karşılanamayan bazı beklentilerini bu robotlarla karşılamaya çalışıyorlar.

Bu insanlar robotların kendilerine yalan söylemeyeceklerine, onları aldatmayacaklarına inandıkları, sadece kendilerinin arzu ve isteklerine odaklandıkları, istedikleri zaman onların yanında olabildikleri için onları tercih ettiklerini söylüyorlar.

Yedi tane robotu olan Çinli Li Chen ve Samantha seks robotunun yapımcısı aynı zamanda eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı Arron Squire’nin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Etik ve Tartışmalar

Yapay zekâ alanında çalışan David Levy’nin 2007 yılında yayımlanan “Love and Sex With Robots(Robotlarla Aşk ve Cinsellik) isimli kitabında 2050 yılında robotlarla evliliğin mümkün olacağını savunuyor. 

Levy kitapta yapay zekâya sahip robotlarla ilişki kurmanın toplum ve bireysel olarak insanlar için avantajlarından bahsederken özellikle fuhuşun önüne geçebileceğini savunuyor.

Buna karşılık robot etiği üzerine çalışmalar yapan antropolog Kathleen Richardson seks robotlarının geliştirilmesi ve üretilmesine karşı bir kampanya başlattı. 

Aşağıda Ideacity’nin düzenlemiş olduğu bir etkinlikte David Levy ve Kathleen Richardson birbirilerine karşı görüşlerini savunuyorlar.

David Levy’nin konuşması
Kathleen Richardson’un konuşması

Kathleen Richardson insan bedeninin hangi alanda olursa olsun bir cinsel meta olarak kullanılmasına karşı çıkarken özellikle Japonya’da üretilen çocuk seks robotlarına dikkat çekiyor. Seks robotlarının fuhuşu ortadan kaldırmak yerine başka alana kaydırarak yasak ve etik dışı eğilimleri meşrulaştırdığını savunuyor.

Daha ilginç olanı ise; Kathleen Richardson’un insanlar için sergilenen empati alanının insanların ötesine de uzanması gerektiğini ima ediyor.

Günümüzde vitrin mankeninden hallice olan seks robotları için başlayan tartışmalar gelecekte gerçekten insan gibi davranan, insan gibi hisseden bir robot ortaya çıktığında ne boyutlara ulaşacağına dair bize ipuçları veriyor.

Robotlarla Seks Bir Çeşit Cinsel Fetişizm mi?

Diğer yandan insanların robotların cinsel olarak kullanması psikolojinin alanına giren fetişizmin konusu olabilir. Fetişizm kısaca; bir cansız nesnenin veya vücut kısmının kullanılmasıyla bireylerin cinsel tatmin elde etme durumudur diyebiliriz. Fetişistik bozukluğun tanısı sadece kişinin hayatını ve çevresini olumsuz olarak etkiliyorsa konulur.

İnsanlar insansı robotlarla her türlü cinsel arzularını tatmin etmeye başladıktan sonra toplum tarafından sapkınlık olarak görülen pek çok eğilim bu robotlar sayesinde kapalı kapılar ardında rahatça tatmin edilebilir hale gelebilir.

Pedofili gibi toplum tarafından sapkınlık olarak görülen cinsel eğilimlerin insansı robotlarla tatmin edilebilmesi toplum tarafından yine hoş karşılanmayacağını öngörebiliriz. Diğer yandan psikologların bu konudaki görüşleri ne olacak? Seks robotları cinsel suçların önüne geçmek için bir terapi aracı ya da hedef yönlendirme aracı olarak kullanılabilir mi?

Bilinci olan ve bir insan gibi hissedip insan gibi tepkiler veren bir robotla cinsel ilişkiye girmek ya da bir gönül ilişkisi içerisinde olmak, evlenmek psikolojik açıdan ne derece sağlıklı olabilir?

Hukuksal olarak günümüzde robotlara elektronik kişilik verilmesi ve yapay zekâlı robotların davranışlarından kendilerinin sorumlu olabilmesi, dolayısıyla gelecekte toplum içinde bir kişilik kazanması söz konusu. (Bakınız bir önceki yazı: İnsansı Yapay Zekâ)

Robotlara elektronik kişilik ve haklar verildiğinde insan psikolojisi açısından bakıldığında robotlarla kurulacak ilişkilerin hangi çerçevede değerlendirileceği şu anda çok belirsiz bir konu.

Sosyal açıdan insan gibi hisseden bir insansı robota cinsel amaçlı ya da farklı sebeplerle şiddet uygulamak, insanlar için onur kırıcı davranışlara maruz bırakmak ne derece kabul edilebilir?

Sadist eğilimleri olan birisi robota hasar verdiğinde bu durumun iki farklı boyutu olacaktır: Fiziksel hasarlarda satıcı ile alıcı arasındaki hukuksal ve ticari durum, diğer yandan acı çekmek üzere tasarlanmış ya da tam tersi acı çekmek üzere tasarlanmamış olan robotun düştüğü etik durum.

Bazılarınız acı simüle edilebilir diye düşünebilirsiniz ancak sadistlerin partnerinden beklentisi gerçeğe en yakın şekilde acı çekmek olacağı için üretici buna göre bir tasarım yapmış olabilir. Bazı sadistler partnerinin de acıdan zevk almasını isterken bazıları hiçbir şekilde zevk almasını istemeyebilir. 

Sadist davranışların bir de çocuk formundaki bir robota uygulandığı düşünüldüğünde bu konuda gelecekte günümüzdekine benzer şekilde yasal düzenlemeler yapılması gerekebilir. Yine bir psikolojik sorun olarak kabul edilerek kişi tedaviye alınmak istenebilir.

İnsansı robotlar ortaya çıkmaya başladıkları andan itibaren ciddi etik tartışmalar da ortaya çıkacak gibi görünüyor. İnsan gibi davranan yapay bir nesne için yeni hukuksal yaklaşımlara, yeni tanımlamalara, kategorilere ihtiyaç olduğu görülüyor.

Sonuç olarak gelecekte çeşitli kategorilerdeki robotların birer eşya mı yoksa birer birey mi olduklarına karar verecek bazı kurumlara veya mekanizmalara ihtiyaç olacaktır. Belki de ister istemez insanların insansı robotlara davranışlarını düzenleyen yasalar olabilecektir.

Eşya olarak tanımlanan robotlar ile birey olarak tanımlanan robotlar farklı muamele görebilirler gelecekte.


Referanslar ve kaynaklar:

Kaynak-1

Kaynak-2

Kaynak-3

Kaynak-4

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
Özkan Bavlı

Özkan Bavlı

Su ürünleri mühendisi, yazılımcı, tasarımcı, fütürist, yazar. Bilim ve teknolojiyi takip ederim, geleceğin dünyasını hayal etmeye çalışırım.

Bir yanıt yazın