Bilim & Teknoloji

Astronot Yanlışlıkla Uzaya Ayna Düşürdü

Başlığımız, Zaytung haberi ya da tık tuzağı bir manşetmiş gibi gelebilir gözünüze, ama değil. Tamamen gerçek ve yeni bir olay!

NASA, bir astronotlarının yanlışlıkla uzaya küçük bir ayna düşürdüğünü açıkladı.NASA, bir astronotlarının yanlışlıkla uzaya küçük bir ayna düşürdüğünü açıkladı.

Amerikalı astronot Chris Cassidy, lityum-iyon pilleri yerleştirmek için uzay yürüyüşüne çıktı. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dışarı çıkarken aynanın denetimini kaybetti.

Artık bu ayna da Dünya’nın yörüngesinde dönen bir sürü uzay çöpünden biri.

Görev Kontrol Merkezi aynanın bir şekilde, Cassidy’nin uzay elbisesinden koptuğunu ifade etti ve aynanın, astronotlara veya uzay yürüyüşüne tehlike yaratmadığının altını çizdi.

Uzay yürüyüşü yapan her astronotun iki kolunda birer adet bilek aynası bulunuyor. Bu sayede, astronotların çalışırken daha iyi bir görüş açısına sahip oluyorlar.

Chris Cassidy ile birlikte uzay yürüyüşü yapan diğer astronot ise Bob Behnken. Mayıs ayının sonunda SpaceX’in Crew Dragon aracıyla ilk insanlı uçuşu yapan astronotlardan biriydi. Diğeri ise hatırlarsak, Doug Hurley’di. Bu iki astronot ilk kez özel bir şirketin aracıyla uzay yolculuğu yapan astronotlar olmuşlardı.

uzay yürüyüşü

Astronotların uzay yürüyüşü sırasında görevleri neydi?

Ayna kazasını bir kenara bırakırsak, Chris Cassidy ile Bob Behnken’in uzay yürüyüşleri sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Benzer şekilde dört kez daha uzay yürüyüşü yapmak zorundalar.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na eski, nikel-hidrojen pillerinin yerine altı adet yeni, lityum-iyon pili takacaklar. Yeni piller eskilerine göre, çok daha küçük ve güçlü. Eski piller tamamen yenilenince Uluslararası Uzay İstasyonu, ömrünün sonuna dek sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edecek.

Her bir lityum-iyon pilin, hemen hemen bir metre uzunluğunda ve genişliğinde, ayrıca 180 kilogram ağırlığında olduğu göz önüne alınırsa, yaptıkları işin hiç de kolay olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir.

Yeni pillerin takılması Temmuz ayı boyunca devam edecek. Ağustos ayında ise Bob Behnken yine bir SpaceX uzay aracıyla Dünya’ya geri dönecek.

Uzun sözün kısası, astronotlar ne kadar özel ve seçilmiş insanlar olsalar da küçük hatalar yapabiliyorlar. İnsanın olduğu yerde ister istemez hatalar da mutlaka oluyor.

Umarız, gelecekte daha büyük ve daha tehlikeli hatalara şahit olmayız!

Kaynak

Paylas:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Ruhşen Doğan Nar

1988, İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mütercim-Tercümanlık okudu. İngilizce öğretmenliği yapmakta. 2016 Şerzan Kurt Öykü Yarışmasında Türkçe öykü dalında ödüle layık görüldü. Bilimkurgu öykülerinden oluşan ilk kitabı "İçimdeki Robot", Yitik Ülke Yayınları'ndan 2019 yılında çıktı. "İçimdeki Robot", Kayıp Rıhtım Okur Anketi'nde "Yılın En İyi Yerli Spekülatif Öykü Kitabı" kategorisinde ikinci olmayı başardı. İkinci öykü kitabı "Bir Gün Mutlaka Delireceğim" 2020'de okurlarla buluştu. İthaki Yayınları’nın “Yeryüzü Müzesi” ve Yitik Ülke Yayınları’nın “Mutsuz Aşk Vardır” derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. "Uyan!" adlı bilimkurgu fankiti, Fanzin Apartmanı tarafından basıldı. Bilimkurgu Kulübü ve Fanzin Apartmanı'nda yazılar kaleme almaktadır. Çeşitli dergi ve fanzinlerde öyküleri yayımlanmaktadır.